Wersje językowe

BEZPŁATNA PRZESYŁKA PRZY ZAMÓWIENIACH ZA MIN. 200ZŁ !!!

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE 607 537 744 pn-pt w godz. 7:00-15:00 ZAMÓWIENIA MAILOWE sklep@pnos.pl

Czosnek ozimy

Czosnek ozimy to odmiana czosnku, która jest sadzona jesienią i zimuje w ziemi, aby rozwijać się wiosną. Czosnek charakteryzuje się silnym, intensywnym smakiem oraz aromatem, który nadaje potrawom wyjątkowy smak. Wśród najbardziej znanych odmian czosnku zimującego znajdziemy Harnaś, Ornak czy Arkus.

Jak sadzić czosnek?

Odmiany ozime czosnku cechuje odporność na niskie temperatury jednak z jego sadzeniem nie należy zwlekać do zimy. Wybierzmy termin, który pozwoli na ukorzenienie się ząbków przed przymrozkami. Zwykle czosnek zimujący sadzimy we wrześniu - październiku, oczywiście w zależności od warunków atmosferycznych.

Przed sadzeniem główki czosnku należy podzielić na pojedyncze ząbki. Wybieramy zawsze te największe, najdorodniejsze, które wydadzą najbogatszy plon. Aby obsadzić powierzchnię 1mpotrzeba ok. 50-80 ząbków. Przy większych ząbkach warto zachować większy odstęp, natomiast mniejsze należy sadzić gęściej. Zazwyczaj odległość między rzędami wynosi 20-25 cm, a odstępy między ząbkami powinny wynosić ok. 5-10 cm.

W przypadku czosnku zimowego kluczowe jest sadzenie ząbków w pozycji pionowej, z piętką skierowaną w dół, na głębokość od 5 do 8 cm. Należy pamiętać, iż czosnek ozimy sadzimy głębiej niż jary, aby uchronić go przed niskimi temperaturami.

Czosnek zimowy Harnaś najlepiej rozwija się w dobrze przepuszczalnej glebie o neutralnym odczynie. Przed sadzeniem warto wzbogacić glebę obornikiem bądź innym ekologicznym nawozem. Uzyskamy dzięki temu zasobniejszy plon.

 

Kiedy wykopywać czosnek ozimy?

Po zakończeniu zimy, gdy temperatura wynosi ok 3°C, czosnek ozimy zaczyna rosnąć. W lipcu osiąga gotowość do zbioru. Kiedy 50-60% liści czosnku jest już uschniętych to znak, że należy go wykopać. Pamiętajmy jednak, że lepszym rozwiązaniem jest zebranie czosnku zbyt wcześnie niż za późno. Jeśli przetrzymamy za długo czosnek w gruncie główki zaczną rozpadać się na pojedyncze ząbki, która rozpoczną ponowny proces ukorzeniania.

Usuwanie kwiatostanów wpływa na wielkość ząbków - ich eliminacja sprzyja powiększaniu się ząbków. Czosnek najlepiej wykopać w bezdeszczowy dzień przyczyniając się do zminimalizowania ryzyka chorób grzybowych. Po wykopaniu przycinamy korzenie czosnku na 1cm, następnie dokładnie suszymy. Znaną praktyką ułatwiającą przechowywanie jest wiązanie główek czosnku w warkocz. Czosnek zimowy trzymamy w suchym i przewiewnym pomieszczeniu.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium