Wersje językowe

MASZ PYTANIA - ZADZWOŃ 607 537 744 [pn.-pt. od 7:00 do 15:00] BĄDŹ NAPISZ sklep@pnos.pl

PORADY OGRODNICZE

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Burak liściowy (burak naciowy) zwany boćwiną (nie utożsamiać z botwiną, które stanowią młode liście buraka ćwikłowego), uprawiany jest w Polsce rzadko i niemal wyłącznie przez amatorów. Jego wartość odżywcza polega na stosunkowo dużej, w porównaniu z innymi warzywami, ilości lekko strawnego białka, wysokiej zawartości żelaza i wapnia oraz witamin.

Jak uprawiać buraki liściowe?

Burak liściowy nie tworzy grubego, jadalnego korzenia spichrzowego. Częścią użytkową są bardzo duże, mięsiste, często pomarszczone liście, barwy żółtozielonej do ciemnozielonej - zależnie od odmiany. Burak liściowy nie jest wymagający w stosunku do gleby. Nie udaje się jednak na piaskach i na ciężkich glinach. Nasiona buraka liściowego wysiewa się wprost do gruntu od połowy kwietnia do końca czerwca, w rzędy co 30-40cm. Po wzejściu rośliny przerywa się ją w rzędzie, najpierw co 7-8cm, później co 20-30cm. Wyrwane rośliny można wykorzystać do spożycia. Na 1 ar wysiewa się 150-200 gram nasion buraka liściowego. Okres od wysiewu do początku zbiorów wynosi 8-10 tygodni. Najsmaczniejsze są liście młode. Burak naciowy a dokładniej liście buraka należy zbierać w odpowiednim momencie. Im starsze są liście tym ich smak jest bardziej gorzki.

Odmianą buraka liściowego o całych zielonych liściach jest burak liściowy ‘Lukullus’. Charakteryzuje się pokarbowanymi, żółtozielonymi liśćmi. Ich zaletą jest wielkość – rosną do 70cm długości i 30cm szerokości. Ogonki liściowe są zielonkawobiałe, grube. Nerwy liściowe płaskie, szerokie i jasne.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium