Filtry przeglądania
Kategorie
Waga opakowania
PORADY OGRODNICZE
Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Burak liściowy (burak naciowy) zwany boćwiną (nie utożsamiać z botwiną, które stanowią młode liście buraka ćwikłowego), uprawiany jest w Polsce rzadko i niemal wyłącznie przez amatorów. Jego wartość odżywcza polega na stosunkowo dużej, w porównaniu z innymi warzywami, ilości lekko strawnego białka, wysokiej zawartości żelaza i wapnia oraz witamin.
Jak uprawiać buraki liściowe?
Burak liściowy nie tworzy grubego, jadalnego korzenia spichrzowego. Częścią użytkową są bardzo duże, mięsiste, często pomarszczone liście, barwy żółtozielonej do ciemnozielonej - zależnie od odmiany. Burak liściowy nie jest wymagający w stosunku do gleby. Nie udaje się jednak na piaskach i na ciężkich glinach. Nasiona buraka liściowego wysiewa się wprost do gruntu od połowy kwietnia do końca czerwca, w rzędy co 30-40cm. Po wzejściu rośliny przerywa się ją w rzędzie, najpierw co 7-8cm, później co 20-30cm. Wyrwane rośliny można wykorzystać do spożycia. Na 1 ar wysiewa się 150-200 gram nasion buraka liściowego. Okres od wysiewu do początku zbiorów wynosi 8-10 tygodni. Najsmaczniejsze są liście młode. Burak naciowy a dokładniej liście buraka należy zbierać w odpowiednim momencie. Im starsze są liście tym ich smak jest bardziej gorzki.
Odmianą buraka liściowego o całych zielonych liściach jest burak liściowy ‘Lukullus’. Charakteryzuje się pokarbowanymi, żółtozielonymi liśćmi. Ich zaletą jest wielkość – rosną do 70cm długości i 30cm szerokości. Ogonki liściowe są zielonkawobiałe, grube. Nerwy liściowe płaskie, szerokie i jasne.