Wersje językowe

MASZ PYTANIA - ZADZWOŃ 607 537 744 [pn.-pt. od 7:00 do 15:00] BĄDŹ NAPISZ sklep@pnos.pl

PORADY OGRODNICZE

Kapusta chińska

Kapusta pak choi to jednoroczne warzywo liściaste. Kapusta chińska ma podłużne liście, wybarwiające się od jasno do ciemnozielonej barwy. Liście nie zawiązują główek. Najsmaczniejszą częścią kapusty są jej łodygi. Są dość delikatne, lekko słodkawe w smaku, o subtelnej orzechowej nucie. Pak choi jest wszechstronnym uzupełnieniem potraw. Polecana nie tylko dla fanów kuchni azjatyckiej.

Kapusta chińska pak-choi PAKET 1g Kapusta chińska pak-choi PAKET 1g
Producent: PNOS
Cena:

2,39 zł

szt.
zobacz więcej

Kapusta chińska, znana również jako kapusta pak choi, to wyjątkowe warzywo liściaste, które zdobywa coraz większą popularność w polskich ogrodach. Jest nie tylko szybka w uprawie, ale i niezwykle zdrowa – bogata w witaminy, minerały i błonnik. W naszym sklepie znajdziesz wysokiej jakości nasiona kapusty chińskiej Pak Choi, które świetnie sprawdzają się w polskich warunkach klimatycznych, zarówno w uprawie gruntowej, jak i pod osłonami.

Jak pielęgnować uprawę kapusty chińskiej?

Zastanawiasz się, jak uprawiać kapustę chińską w ogrodzie lub tunelu foliowym? To warzywo nie sprawia wielu problemów uprawowych, a jego plony mogą być naprawdę imponujące. Najlepiej rośnie w żyznej, przepuszczalnej glebie, w miejscu słonecznym lub lekko ocienionym. Wymaga regularnego podlewania i odchwaszczania, a także ochrony przed pchełkami ziemnymi i innymi szkodnikami.

Kapusta chińska Pak Choi Paket ma krótki okres wegetacji - już po kilku tygodniach od siewu można cieszyć się zbiorem jędrnych, jasnozielonych liści i soczystych ogonków liściowych, idealnych do zup, dań stir-fry, a nawet do spożywania na surowo.

Dlaczego warto mieć kapustę chińską Pak Choi w swoim ogrodzie?

Kapusta chińska Pak Choi Paket to nie tylko smaczne, ale i bardzo wartościowe warzywo, które z powodzeniem może zastąpić tradycyjną sałatę, szpinak czy kapustę pekińską. Jest niskokaloryczna, a przy tym bogata w witaminę C, K, beta-karoten, wapń i kwas foliowy. Jej regularne spożywanie wspiera odporność, działa przeciwzapalnie i wspomaga układ kostny.

Ciekawostką jest to, że Pak Choi jest jednym z podstawowych warzyw w kuchni azjatyckiej - szczególnie chińskiej, tajskiej i koreańskiej - gdzie od wieków uznawana jest za symbol długowieczności i zdrowia.

Dodatkowo:

  • można ją uprawiać w donicach na balkonie lub tarasie
  • nadaje się do kolejnych zasiewów w ciągu sezonu - idealna do uprawy następczej
  • dobrze znosi chłodniejsze temperatury, dzięki czemu sprawdza się w uprawie wczesnowiosennej i jesiennej

To warzywo szybko rosnące, niewymagające i pełne wartości - zdecydowanie warto znaleźć dla niego miejsce w każdym warzywniku!

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium