Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Nasiona buraka
Burak to nieocenione źródło witamin. Warzywo uprawiamy w Polsce niemal od zawsze, głównie do celów spożywczych. Od lat hodowcy dbają o jak najlepszy jakościowo korzeń, jednak nie możemy zapominać o części nadziemnej, która również jest jadalna i z biegiem lat zyskuje na uznaniu. W kategorii nasiona buraka wytypowaliśmy nasiona buraków korzeniowych - ćwikłowych i nasiona buraków liściowych.
Burak ćwikłowy (Beta vulgaris) pochodzi z rodziny Komosowate - Chenopodiaceae. Pochodzi od buraka dzikiego rosnącego na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego. Pierwsze wzmianki na temat upraw buraków znajdują się już w dokumentach babilońskich.
Częścią jadalną buraka jest zgrubienie korzeniowe powstałe z części podliścieniowej i korzenia właściwego, a latem młode liście. Warzywo uprawiane jest w Polsce i całej Europie.
Jakie wymagania uprawowe ma burak?
Buraki są wrażliwe na spadki temperatury poniżej 0°C. Burak ma stosunkowo małe wymagania wodne. Największe zapotrzebowanie na wodę wykazuje w okresie kiełkowania, wschodów i w czasie przyrostów korzeni. Pod jego uprawę najlepsze są gleby piaszczysto-gliniaste o dużej zawartości próchnicy. Nasiona buraka uprawia się tylko z siewu wprost do gruntu.
Burak ma dużą wartość odżywczą. Zawiera cukry, białko, prowitaminę A i witaminy C, B1, B2, P, PP, sole mineralne potasu, sodu, fosforu, wapnia i cynku, substancje pektynowe, dobrze wpływające na trawienie. Korzenie zawierają betaninę, z której produkowane są naturalne barwniki spożywcze.