
Cebula siedmiolatka
Rabarbar ogrodowy
Czy warto stosować nawozy zielone?
Czas zasiewów wreszcie nastał
Cebula zimowa – siedmiolatka- (Allium fistulosum L.) – siedmiolatka uprawiana jest przeważnie amatorsko, na niewielkiej powierzchni w ogródkach przydomowych i działkowych. Bardzo wczesną wiosną, bo już w drugiej połowie kwietnia, użytkuje się zielony szczypior, soczysty i łagodny w smaku, a przy tym bogaty w witaminy C i, żelazo i inne składniki odżywcze. Siedmiolatka jest rośliną trwałą, mrozoodporną – na jednym miejscu nie powinna jednak zostawać dłużej niż 3-4lata, bo silnie wyjaławia glebę i zachwaszcza się. Nie tworzy właściwej cebuli, lecz zgrubienie w dolnej części. Rozrasta się silnie tworząc kępki wydłużonych, ścisłe przylegających do siebie cebul z których każda oddzielnie posadzona daje początek nowej kępce. Można więc ją łatwo rozmnażać wegetatywnie bardzo wczesna wiosna lub jesienią. Siedmiolatkę rozmnaża się również przez wysiew nasion w kwietniu do chłodnego inspektu lub na rozsadniku. Rozsadę wysadza się w czerwcu do gruntu. W rzędy odległe co 30cm, w rzędzie co 20cm po 3 rośliny razem. Można tez nasiona wysiewać wiosną lub w końcu lata wprost do gruntu w rzędy co 30cm; po wschodach rośliny przerywa się w rzędach co 15-20cm. Siedmiolatka wymaga gleby żyznej, w drugim roku po oborniku, nie zachwaszczonej.