Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Nasiona cykorii
Cykoria to dwuletnie warzywo liściaste. Posiada duży, spichrzowy korzeń, osłonięty podłużnymi, ściśle do siebie przylegającymi liśćmi. Liście cykorii możemy jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. To znakomite źródło witamin oraz soli mineralnych. W ofercie sklepu internetowego posiadamy nasiona cykorii czerwonej, w różnych odmianach.
Cykoria liściowa (sałatowa) (Cichorium intybus var. foliosum Hegi L.) to roślina warzywna, której częścią jadalną są wybielone główki, wyrastające w czasie jesienno-zimowego pędzenia z korzeni zebranych na jesieni z pola. Główka składa się z kilkunastu mięsistych, białokremowych liści długości około 20cm, ściśle do siebie przylegających.
Jak uprawiać cykorię?
Cykoria nie stawia wysokich wymagań glebowych. Dla uzyskania odpowiednich korzeni zalecana jest jej uprawa na glebach lżejszych, ale o dobrej strukturze i dostatecznie wilgotnych. Na glebach cięższych, zwięzłych wschody są słabsze, a korzenie zdeformowane. Właściwe stanowisko jest w drugim lub trzecim roku po oborniku.
Nasiona cykorii w liczbie 30 - 60 gram na 1 ar wysiewa się od połowy maja do połowy czerwca. Należy je siać w rzędy co 30 - 40cm, na głębokość 1,5 - 2cm. Po wzejściu konieczna jest przerywka, z pozostawieniem roślin co 6-9cm.
Korzenie sprząta się w końcu października, w listopadzie przed mrozami, przycinając liście na wysokości 3 - 5cm nad główką. Z 1 ara uzyskuje się zwykle około 2000 sztuk korzeni, przydatnych do pędzenia. Najlepiej przechowywać je zadołowane, jak warzywa korzeniowe, albo w pomieszczeniach o temperaturze 3-4°C. Do pędzenia nadają się pomieszczenia w których można regulować temperaturę od 10-20°C. Pędzenie cykorii trawa 3-5 tygodni.
Wartość odżywcza cykorii
Cykorię przyrządza się jak sałatę lub w surówkach z innymi warzywami. Jest ona cennym warzywem z uwagi na duże walory smakowe, zawartość białka, soli mineralnych oraz związków intybiny i inuliny, działających pobudzająco na apetyt i trawienie oraz leczniczo przy schorzeniach w okresie najbardziej deficytowym w świeże warzywa. Cykoria obniża poziom cholesterolu, pobudza apetyt a także zwiększa przemianę materii.