
Cebula siedmiolatka
Rabarbar ogrodowy
Czy warto stosować nawozy zielone?
Czas zasiewów wreszcie nastał
Cykoria liściowa (sałatowa) (Cichorium intybus var. foliosum Hegi L.) – roślina warzywna, której częścią jadalną są wybielone główki, wyrastające w czasie jesienno-zimowego pędzenia z korzeni zebranych na jesieni z pola. Główka składa się z kilkunastu mięsistych, białokremowych liści długości około 20cm, ściśle do siebie przylegających. Cykorię przyrządza się jak sałatę lub w surówkach z innymi warzywami. Jest ona cennym warzywem z uwagi na duże walory smakowe, zawartość białka, soli mineralnych oraz związków intybiny i inuliny, działających pobudzająco na apetyt i trawienie oraz leczniczo przy schorzeniach w okresie najbardziej deficytowym w świeże warzywa. Cykoria nie stawia wysokich wymagań glebowych; dla uzyskania odpowiednich korzeni zalecana jest jej uprawa na glebach lżejszych, ale o dobrej strukturze, dostateczni wilgotnych. Na glebach cięższych, zwięzłych wschody są słabsze, a korzenie zdeformowane. Właściwe stanowisko jest w drugim lub trzecim roku po oborniku. Nasiona w ilości 30-60 gram na 1 ar wysiewa się od połowy maja do połowy czerwca w rzędy co 30-40cm, na głębokość 1,5-2cm. Po wzejściu konieczna jest przerywka, z pozostawieniem roślin co 6-9cm. Korzenie sprząta się w końcu października, w listopadzie przed mrozami, przycinając liście na wysokości 3-5cm nad główką. Z 1 ara uzyskuje się zwykle około 2000 sztuk korzeni przydatnych do pędzenia, przechowywać najlepiej zadołowane, jak warzywa korzeniowe, albo w pomieszczeniach o temperaturze 3-4°C. Do pędzenia nadają się pomieszczenia w których można regulować temperaturę od 10-20°C. Pędzenie cykorii trawa 3-5 tygodni.