
Cebula siedmiolatka
Rabarbar ogrodowy
Czy warto stosować nawozy zielone?
Czas zasiewów wreszcie nastał
Nasiona cykorii
Cykoria to warzywo liściaste, dwuletnie. Posiada duży, spichrzowy korzeń, osłoniony podłużnymi, ściśle do siebie przylegającymi liśćmi. Liście cykorii możemy jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. To znakomite źródło witamin oraz soli mineralnych. Cykoria obniża poziom cholesterolu, pobudza apetyt a także zwiększa przemianę materii. W naszym sklepie internetowym posiadamy nasiona cykorii liściowej w czterech odmianach. Nasze nasiona są starannie przebadane i odpowiednio wyselekcjonowane a ich minimalna zdolność kiełkowania to aż 70%.
Cykoria liściowa (sałatowa) (Cichorium intybus var. foliosum Hegi L.) – roślina warzywna, której częścią jadalną są wybielone główki, wyrastające w czasie jesienno-zimowego pędzenia z korzeni zebranych na jesieni z pola. Główka składa się z kilkunastu mięsistych, białokremowych liści długości około 20cm, ściśle do siebie przylegających. Cykorię przyrządza się jak sałatę lub w surówkach z innymi warzywami. Jest ona cennym warzywem z uwagi na duże walory smakowe, zawartość białka, soli mineralnych oraz związków intybiny i inuliny, działających pobudzająco na apetyt i trawienie oraz leczniczo przy schorzeniach w okresie najbardziej deficytowym w świeże warzywa. Cykoria nie stawia wysokich wymagań glebowych; dla uzyskania odpowiednich korzeni zalecana jest jej uprawa na glebach lżejszych, ale o dobrej strukturze, dostateczni wilgotnych. Na glebach cięższych, zwięzłych wschody są słabsze, a korzenie zdeformowane. Właściwe stanowisko jest w drugim lub trzecim roku po oborniku. Nasiona w ilości 30-60 gram na 1 ar wysiewa się od połowy maja do połowy czerwca w rzędy co 30-40cm, na głębokość 1,5-2cm. Po wzejściu konieczna jest przerywka, z pozostawieniem roślin co 6-9cm. Korzenie sprząta się w końcu października, w listopadzie przed mrozami, przycinając liście na wysokości 3-5cm nad główką. Z 1 ara uzyskuje się zwykle około 2000 sztuk korzeni przydatnych do pędzenia, przechowywać najlepiej zadołowane, jak warzywa korzeniowe, albo w pomieszczeniach o temperaturze 3-4°C. Do pędzenia nadają się pomieszczenia w których można regulować temperaturę od 10-20°C. Pędzenie cykorii trawa 3-5 tygodni.