Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Nasiona dyni
Dynia przybyła do nas z kontynentu amerykańskiego. Znanych i uprawianych jest wiele gatunków dyni, m.in. dynia olbrzymia, dynia zwyczajna, dynia piżmowa, dynia makaronowa. Dynia jest rośliną ciepłolubną, potrzebuje także dużych ilości wody w całym okresie wegetacji. Uprawia się ją z rozsady, lub z siewu wprost do gruntu. Sprawdzone, dobrej jakości nasiona, dają gwarancję powodzenia upraw. W kategorii nasiona dyni znajdziesz nasiona uniwersalnej odmiany 'Bambino', jak również nasiona odmiany piżmowej 'Butternut' oraz nasiona ciekawych odsłon dyni marakonowej i nasiona dyni w typie hokkaido.
Jak uprawiać dynię?
Jako roślina ciepłolubna, dynia wymaga specyficznych warunków. Potrzebuje dużo wody, ze względu na obfitość owoców i płytki system korzeniowy. Preferuje żyzne gleby, szybko nagrzewające się i bogate w próchnicę, o neutralnym pH. Nieodpowiednie są gleby mineralne, zimne i o słabej przepuszczalności. Dynia dobrze rośnie na glebach zasilanych kompostem. Odpowiednio zadbane rośliny obdarzą nas obfitymi plonami.
W uprawie warzyw z rodziny dyniowatych, zaleca się wysiewać je pod koniec maja bezpośrednio do ziemi lub można również korzystać z rozsady. Gleba powinna mieć temperaturę około 18-20°C. Optymalna odległość między roślinami wynosi 100 x 120 cm dla dyni olbrzymiej i 60 x 60 cm dla dyni zwyczajnej. Zazwyczaj stosuje się siew punktowy, umieszczając 2 nasiona na głębokości około 4 cm. Gdy rośliny wykiełkują i osiągną 2-3 listki, należy pozostawić tylko te, które wydają się być najmocniejsze.
Wartości odżywcze dyni
Owoce z rodziny dyniowatych są bogate w składniki odżywcze, takie jak potas, cynk, beta-karoten, kwas foliowy oraz kukurbitacynę, która jest charakterystyczna dla tych warzyw. Kukurbitacyna ma korzystny wpływ na trawienie, stymulując wydzielanie soku żołądkowego. Wykazuje również właściwości przeciwzapalne. Dynie, kabaczki i patisony są świetnym dodatkiem zup, kotletów, placków, nadzienia do naleśników, kompotów, surówek, klusek i ciast. Doskonale sprawdzają się także w potrawach zapiekanych oraz w procesie konserwacji. Tłuszcz zawarty w pestkach dyni jest bogaty w składniki odżywcze i łatwostrawny.
Polecane odmiany nasion dyni PNOS
Dynia olbrzymia ‘Bambino’ - średnio wczesna, charakteryzuje się kulistymi owocami o masie do 15 kg. Posiada wysoką zawartość karotenu oraz witaminy C.
Cukinia ‘Soraya’ - odmiana o owocach kształtnych, ciemnozielonych, o masie od 2 do 4 kg. Jest bardzo odporna na niskie temperatury, co sprzyja dobremu ich owocowaniu. Miąższ jest biały, soczysty, delikatny i wyjątkowo smaczny.
Kabaczek ‘Złoty Cepelin’ - owoce o delikatnie żebrowanej skórce i żółtym kolorze, zazwyczaj w ilości od 3 do 6 sztuk na jednej roślinie. Charakteryzuje się silnym wzrostem oraz krzaczasto-płożącym pokrojem. Owoce utrzymują świeżość przez długi czas po zerwaniu.
Patison ‘Disco’ - odmiana wczesna, charakteryzująca się zwartym, krzaczastym wzrostem. Jej owoce mają charakterystyczny kształt dzwonu z mocno ząbkowanym brzegiem. Roślina wykazuje bardzo dobrą odporność na choroby grzybowe.