
Cebula siedmiolatka
Rabarbar ogrodowy
Czy warto stosować nawozy zielone?
Czas zasiewów wreszcie nastał
Gatunek fasola zwyczajna-Phaseolus vulgaris L. pochodzi z rodziny Bobowatych-Fabaceae. Do Europy dotarła z Ameryki Środkowej i Południowej po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba.
Strąki fasoli zawierają witaminę C, karoten (prowitaminę A). Nasiona fasoli zawierają duże ilości białka, dlatego mogą zastąpić w pożywieniu człowieka białko zwierzęce. Nasiona oraz strąki fasoli zawierają również witaminy z grupy B oraz wapń, fosfor i żelazo.
Fasola jest rośliną ciepłolubną, jest wrażliwa na przymrozki, wykazuje dużą wrażliwość na wiatry, dlatego wymaga osłaniania. Niedobór wody powoduje zniżkę plonu oraz pogorszenie jego jakości. Najbardziej wskazane do uprawy fasoli są gleby przepuszczalne z dużą zawartością próchnicy, nie zaskorupiające się, o pH 6,5 do 7,8. Fasolę uprawia się z siewu wprost w pole.