

Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Nasiona grochu
Groch pochodzi z Azji i Europy. Jest rośliną klimatu chłodnego, wytrzymuje przymrozki do -4 stopni C. Groch ma duże wymagania wodne, zwłaszcza w fazie kwitnienia i zawiązywania strąków. Do uprawy najlepiej nadają się gleby piaszczysto-gliniaste, zasobne w próchnicę, przepuszczalne, szybko nagrzewające się. Groch uprawia się z siewu wprost do grunty. W kategorii nasiona grochu odnaleźć można zarówno nasiona grochu cukrowego jak też nasiona grochu łuskowego.
Groch - wartościowe warzywo do uprawy i przetwórstwa
Groch (Pisum sativum L.) to jedno z najpopularniejszych warzyw strączkowych. Wśród jego odmian wyróżniamy groch cukrowy, o strąkach bez wyściółki pergaminowej, przeznaczony do spożycia w całości oraz do mrożenia, oraz groch łuskowy, którego uprawa koncentruje się na uzyskaniu świeżego zielonego ziarna.
Dlaczego warto uprawiać groch? Groch ma bardzo wysoką wartość odżywczą i biologiczną. Zawiera dużo białka, węglowodanów, soli mineralnych (szczególnie żelaza i fosforu) oraz witamin, zwłaszcza z grupy B, a także A i C. Dzięki temu doskonale uzupełnia codzienną dietę i stanowi wartościowy składnik w kuchni wegetariańskiej oraz tradycyjnej.
Jaką glebę groch lubi najbardziej? Groch rośnie dobrze na różnych typach gleby, byle nie były zbyt ciężkie, zimne, wilgotne lub zakwaszone. Źle znosi również gleby zbyt piaszczyste i suche. Najlepsze plony uzyskuje się na glebach piaszczysto-gliniastych, żyznych, dobrze przepuszczalnych, umiarkowanie wilgotnych i zasobnych w wapń.
Czy można siać groch co roku w tym samym miejscu? Grochu nie należy siać po sobie częściej niż co 4–5 lat ani po innych roślinach strączkowych. Uprawa grochu nie sprawdzi się także w miejscach zacienionych. Najlepiej siać go po upływie 3–4 lat od nawożenia obornikiem, choć najwyższe plony daje w pierwszym lub drugim roku po zastosowaniu dobrze rozłożonego obornika lub kompostu.
Kiedy siać groch i jak go zbierać? Praktyczny poradnik uprawy
Kiedy siać groch? Groch najlepiej siać jak najwcześniej - już od końca marca, nie później niż do połowy kwietnia, gdy tylko pozwolą na to warunki glebowe.
Jak gęsto siać groch? Aby uzyskać wysoki plon, warto siać gęsto - na 1 m² powinno przypadać 120–150 roślin. Odstęp między rzędami zależy od odmiany:
- dla wczesnych i niższych odmian na słabszych glebach: 15–20 cm,
- dla wyższych i silnie krzewiących się odmian na lepszych glebach: 20–25 cm.
W rzędzie nasiona sieje się co 3–4 cm, na głębokości 2–6 cm - płycej na glebie ciężkiej i wilgotnej, głębiej na lżejszej.
Kiedy zbierać groch?
Groch nadaje się do zbioru, gdy strąki są całkowicie rozwinięte, wypełnione soczystym ziarnem. W polskich warunkach najczęściej przypada to na koniec czerwca i początek lipca.
- Do bezpośredniego spożycia zbiera się go stopniowo.
- Na plantacjach towarowych zbiór przeprowadza się jednorazowo, gdy większość strąków osiąga dojrzałość konsumpcyjną.
Ile grochu można zebrać z 1 ara?
Plon grochu waha się od 15 do 25 kg świeżego ziarna z 1 ara, a w dobrych warunkach może sięgnąć nawet 60 kg.
Podział grochu - odmiany cukrowe i łuskowe
Groch dzielimy na dwie główne grupy:
- Groch cukrowy – do jedzenia w całości, bez potrzeby łuskania.
- Groch łuskowy – uprawiany na zielone ziarno.
Groch łuskowy dzieli się dodatkowo na dwie podgrupy:
- o nasionach gładkich (np. ‘Sześciotygodniowy’),
- o nasionach pomarszczonych (np. ‘Pegaz’, ‘Nefryt’, ‘Telefon’).
Odmiany z gładkimi nasionami są wcześniejsze, odporniejsze na choroby przy kiełkowaniu, ale mają mniej słodkie, bardziej mączyste ziarna. Z kolei odmiany o nasionach pomarszczonych są bardziej słodkie i lepiej sprawdzają się w przetwórstwie i mrożeniu.
Przykładowe odmiany grochu w sklepie PNOS
Groch cukrowy
‘Iłówiecki’ – polska, średnio wczesna odmiana (zbiór po ok. 86 dniach), plenna. Rośliny dorastają do 75 cm, mają sztywne łodygi. Strąki proste, 5–6 cm długości, bardzo smaczne, idealne do jedzenia w całości i do mrożenia. Nasiona kuliste, drobne, jasnożółte.
Groch łuskowy – odmiany o nasionach gładkich
‘Sześciotygodniowy’ – najwcześniejsza odmiana polskiej hodowli (zbiór już po 60–70 dniach), średnio plenna, odporna na choroby. Roślina osiąga 100 cm, strąki do 9 cm długości, nasiona jasnozielone, białozielone po dojrzeniu.
Groch łuskowy – odmiany o nasionach pomarszczonych
‘Pegaz’ – wczesna, bardzo plenna odmiana o równomiernym dojrzewaniu. Rośliny zwarte, łodygi sztywne, strąki długie, dobrze osadzone. Zielone, średniej wielkości nasiona. Odpowiednia do zbioru mechanicznego i przemysłu chłodniczego.
‘Nefryt’ – odmiana odporna na trudne warunki atmosferyczne. Rośliny do 65 cm, strąki ok. 8 cm długości. Ziarno intensywnie zielone, o bardzo dobrym smaku.
‘Telefon’ – późna, bardzo plenna odmiana amatorska. Rośnie do 150 cm – wymaga podpór. Strąki bardzo długie (do 11 cm), z dużymi, pomarszczonymi nasionami. Owoce nadają się do długiego zbioru. Nasiona żółtozielone, duże i ciężkie – 1000 nasion waży nawet 550–600 g