Wersje językowe

BEZPŁATNA PRZESYŁKA PRZY ZAMÓWIENIACH ZA MIN. 200ZŁ !!!

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE 607 537 744 pn-pt w godz. 7:00-15:00 ZAMÓWIENIA MAILOWE sklep@pnos.pl

PORADY OGRODNICZE

Nasiona kalafiora

Kalafior pochodzi z Cypru dlatego początkowo nazywany był kapustą cypryjską. Pierwotną formą kalafiora był brokuł biały, z którego drogą selekcji wyhodowano kalafiory. Jest to roślina dnia krótkiego, wrażliwa na intensywność nasłonecznienia w czasie wiązania róż. Kalafior ma duże wymagania wodne. Wymaga gleb o dużej zawartości próchnicy, raczej ciężkich. Kalafiory uprawia się z rozsady. Odmiany kalafiora różnią się okresem wegetacji, jak też barwą róż.

Kalafior BETA 1g Kalafior BETA 1g
Producent: PNOS
Cena:

4,19 zł

szt.
zobacz więcej
Kalafior DELTA 1g Kalafior DELTA 1g
Producent: PNOS
Cena:

4,19 zł

szt.
zobacz więcej
Kalafior VERDE DI MACERATA 0,2g Kalafior VERDE DI MACERATA 0,2g
Producent: PNOS
Cena:

3,49 zł

szt.
zobacz więcej

Kalafior (Brassica oleracea L. var.botrytis L.) – ceniony zarówno ze względu na walory smakowe, jak i wartość odżywczą wyższą od kapusty głowiastej, jest jednym z najdelikatniejszych warzyw i najlżej strawnym spośród kapustnych. Roślina trudna w uprawie i bardzo wymagająca w stosunku do klimatu, gleby i nawożenia. Kalafiory tworzą najlepsze róże przy temperaturach umiarkowanych (14-18°C), dobrym zaopatrzeniu w wodę przez cały czas wzrostu i przy dość dużej wilgotności powietrza. Dłuższe okresy temperatur niższe od minimalnych (minimum termiczne dla wzrostu i rozwoju kalafiora 6-8°C) powodują zahamowanie wzrostu i powstanie przedwczesnych, małych „guzikowatych” róż. Zbyt wysokie temperatury są przyczyną żółknięcia, omszenia, ziarnistości róż, „rozsypywania się” ich i przerastania liśćmi. Podobne skutki powoduje zresztą każde przejściowe wstrzymanie kalafiorów w rozwoju spowodowane czy to zbyt długim okresem przyjmowania się roślin, złą jakością rozsady, czy suszą lub brakiem odpowiednich pokarmów. Pod uprawę kalafiorów nadają się tylko najlepsze gleby, w wysokiej kulturze ogrodniczej, bogate w próchnice i związki mineralne, w tym w wapń, dostatecznie wilgotne, ale przepuszczalne i przewiewne. Kalafiory uprawia się w pierwszym roku po oborniku lub kompoście, uzupełniając nawożenie nawozami mineralnymi ze zwróceniem szczególnej uwagi na dostatecznie wysokie dawki azotu, a z mikroelementów na molibden. Brak molibdenu powoduje zwężenie się lub nawet całkowity zanik blaszek liściowych, tak zwaną „biczykowatość” kalafiora. Warunkiem otrzymania należytego plonu jest również staranna uprawa gleby. Kalafior uprawia się z rozsady produkowanej w szklarni, w inspekcie lub na rozsadniku. Jakość rozsady (silna, zdrowa, nie przerośnięta) ma duże znaczenie i niekiedy decyduje nawet o udaniu się produkcji. Kalafiory uprawia się pod szkłem lub folią na najwcześniejszy zbiór oraz w gruncie na sprzęt wczesnowiosenny, letni i jesienny. W związku z tym wysiewu nasion dokonuje się w różnych terminach. Na wyprodukowanie rozsady do obsadzenia 1 ara potrzeba 5-6 gram nasion. Do wczesnej uprawy kalafiora nasiona wysiewa się do szklarni lub ciepłego inspektu (optymalna temp 15-20°C) w końcu stycznia, do połowy lutego. Rozsada wymaga pikowania lub doniczkowania. Po wzejściu roślin temperaturę należy obniżyć. Do 14-16°C. Zahartowaną rozsadę wysadza się do gruntu zwykle między 10 a 15 kwietnia w rozstawie 50x40-50cm (400 sztuk na ar). Z wczesnego siewu i doniczkowej rozsady zbiory zaczynają się w końcu maja i na początku czerwca, z późniejszego siewu i rozsady nie doniczkowanej – w połowie czerwca. Do średnio wczesnej (letniej) uprawy nasiona wysiewa się w marcu do inspektu umiarkowanego w ilości 3-4g na m² i nie stosuje się pikowania. Rozsadę wysadza się w maju w rozstawie 50-60x40-50cm, zależnie od odmiany (około 320sztuk na ar). Róże gotowe są do zbioru w lipcu. Do poplonowej jesiennej uprawy kalafiorów nasiona w ilości około 10g na uzyskanie rozsady na 1 ar wysiewa się do zimnego inspektu lub na rozsadniku w końcu maja i w pierwszej połowie czerwca, a rozsadę wysadza do gruntu w lipcu w rozstawie jak przy uprawie letniej. Na 1m² sieje się 3-4g nasion i nie stosuje się pikowania. Na sprzęt późny stosuje się odmiany wczesne i średnio wczesne. Plonowanie zaczyna się w końcu września i trwa przez październik. Pielęgnowanie kalafiorów polega na odchwaszczaniu, spulchnianiu gleby w razie potrzeby, co najmniej dwukrotnym nawożeniu pogłównym azotem (nie za późno , bo powoduje to ziarnistość róż), nawadnianiu, zwłaszcza tuz przed wiązaniem i w okresie wiązania róż, oraz na osłanianiu róż przed światłem (załamywanie liści, wiązanie).

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium