Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Nasiona kalarepy
Kalarepa to odmiana kapusty warzywnej. Znano ją już w starożytnym Rzymie. Bardzo cenne warzywo, o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Częścią jadalną jest skrócone zgrubienie łodygi, najczęściej kulistospłaszczone, kuliste lub owalne. Może być spożywana na surowo i w postaci gotowanej. Kalarepa znana jest nam głównie ze swojej jasnozielonej barwy, jednak w ofercie sklepu internetowego znajdziecie również jej fioletową odsłonę - kalarepę 'Alka'.
Kalarepa (Brassica oleracea L. var. gongylodes L.) – zasadnicza wartość kalarepy polega na bardzo dużej zawartości wit. C (nie mniej niż w soku pomarańczowym) oraz wapnia i żelaza, na co należy zwrócić szczególną uwagę w diecie dziecięcej (na surowo jak jabłka). Dzięki możliwości uprawy w ciągu całego okresu wegetacyjnego i trwałości w przechowywaniu kalarepa może być spożywana przez „okrągły” rok. Częścią jadalną kalarepy jest jabłkowatego kształtu spichrzowe zgrubienie dolnej części łodygi, a w niektórych rejonach kraju także młode liście, bardzo smaczne, delikatne i bogatsze w wit. C. Kalarepa ma bardzo krótki okres wegetacji i w związku z tym uprawiana jest jako przed- i poplon oraz współrzędnie z różnymi warzywami, np. ogórkami. Kalarepa jak i inne kapustne, nie jest wrażliwa na zimno, ale przy długotrwałych wiosennych chłodach może „zjarowizować” się i wybić w pęd kwiatostanowy, nie tworząc zgrubienia. Rośnie najlepiej na glebach próchniczych, żyznych, dostatecznie wilgotnych. Przy braku wody w glebie, zwłaszcza w okresie tworzenia się zgrubienia, szybko łykowacieje, twardnieje. Świeży obornik jest dla kalarepy niekorzystny, natomiast polecany jest rozłożony kompost, zwłaszcza na lżejszych glebach. Kalarepę uprawia się z rozsady, której przygotowanie trwa około 40 dni. Zależnie od pory uprawy kalarepę wysiewa się w inspekcie lub na rozsadniku. Do uzyskania rozsady na 1 ar trzeba wysiać 10g nasion. Ze względu na krótki okres wegetacji kalarepę uprawia się również w szklarniach, inspektach i pod folią (tylko odmiany wczesne). Produkcja rozsady trwa około 50 dni; im wcześniej zaczyna się uprawę , tym dłuższy jest okres produkcji rozsady.
Terminy siewu i sadzenia rozsady kalarepy przy uprawie gruntowej są zależne od celu uprawy:
- na zbiór wczesny w początkach czerwca – siew w połowie lutego, w pierwszych dniach marca, wysadzanie rozsady w połowie kwietnia. Rozsada powinna być pikowana.
- na zbiór w lipcu (odmiany średnio wczesne) – siew w połowie kwietnia w inspekcie zimnym lub na rozsadniku, bez pikowania (4g na m²). Sadzenie w maju-czerwcu.
- na zbiór jesienny i do zimowego przechowywania (odmiany późne) – siew na rozsadniku w końcu czerwca, na początku lipca. Sadzenie w sierpniu.
- na zbiór jesienny (odmiany wczesne) –siew w lipcu, sadzenie w sierpniu.
Dla odmian wczesnych i średnio wczesnych stosuje się rozstawę na zagonach: 20-25x20cm, na płask 30-40x15-20cm; dla odmian późnych 40x30cm.