Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Nasiona kardu
Kard (Cynara cardunculus), zwany również karczochem hiszpańskim, jest rośliną jednoroczną z rodziny astrowatych. Warzywo osiąga nawet 180cm wysokości i pokryte jest owłosionymi od spodu liśćmi. Oprócz grubych, szerokich i mięsistych ogonków liściowych, jadalne są również kłącza oraz centralne nerwy liści. Kard w Polsce uprawiamy z rozsady, jako roślinę jednoroczną.
Karczoch hiszpański ma kwiaty w kolorze niebieskim i pachnie podobnie jak chleb. Koszyczki kwiatowe karda są duże, głowiaste, pokryte kolczastymi łuskami.
W pierwszym roku tworzy rozetę dużych, pierzastych i nieco kolczastych, zielonych liści o grubych ogonkach liściowych. W drugim roku wyrasta z niej pęd kwiatostanowy wysokości 180-200 cm zakończony okazałym kwiatostanem w kolorze lawendowym. Częścią jadalną są mięsiste ogonki liściowe spożywane po wybieleniu (na 3-4 tygodnie przed zbiorem zawiązuje się rośliny w kilku miejscach, a od dołu podsypuje ziemią) - na surowo, po ugotowaniu, smażeniu lub duszeniu. Kwitnące kwiatostany można wykorzystać do trwałych kompozycji kwiatowych.
Działa przeciwnowotworowo, jest źródłem wielu witamin, m. in.: C, PP, A, D, E, K oraz z grupy B. Kard zawiera również następujące minerały: sód, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor oraz cynk i miedź.
JAK SIAĆ NASIONA KARDU?
Wysiew w ogrzewanych pomieszczeniach wczesną wiosną, w momencie rozwinięcia dwóch liści oraz zaczątków korzenia sadzonkę należy przenieść do uprawy zewnętrznej. Rośliny sadzi się w rozstępie około 1m. Należy zaznaczyć, że w tym momencie przez okres dwóch tygodni młoda sadzonka wymaga niezwykle intensywnego nawadniania. W przypadku uprawy warzywnej, aby w pełni zachować walory smakowe, w okresie około miesiąca przed zbiorem pędy zabezpiecza się przed dostępem światła, hamując proces fotosyntezy w jadalnej części łodygi, jednocześnie roślinę okopuje się od dołu. W zimie kardy można przechowywać w domu, należy je zakopać w piasku po same blaszki. Nie potrzeba ich związywać, przy słabym naświetleniu bielą się same.
Kard wymaga stanowiska ciepłego, osłoniętego od wiatrów i dobrze nasłonecznionego. Dobrze rośnie na glebie żyznej, utrzymującej wilgoć. Przed nadejściem zimy można rośliny wykopać i przenieść do piwnicy, dołując je w piasku aż po blaszki liściowe. W tych warunkach ogonki liściowe ulegną wybieleniu i mogą być stopniowo użytkowane.
Warzywo uprawiane głównie przez koneserów, mało popularne. Liść karda jest mocno powycinany, a ogonek liściowy (jadalna część) szeroki i mięsisty. Wymagania w stosunku do stanowiska, gleby, nawożenia oraz sposób uprawy są takie jak karczocha. W uprawie kardów stosuje się dodatkowy zabieg –bielenie ogonków liściowych - od września, na 3-4 tygodnie przed użyciem ich do konsumpcji. W tym celu wiąże się liście w luźny pęk, owija słomą lub papierem. Wybielone ogonki stają się delikatniejsze. Przed mrozami kardy można wykopać i w celu wybielenia zadołować aż po blaszki liściowe w piasku. Po wybieleniu, ogonki należy szybko użytkować, ponieważ pozostawione dłużej łatwo gniją.