Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Nasiona kopru
Koper ogrodowy (Anethum graveolens L.) uprawiany jest jako roślina przyprawowa. W tym celu wykorzystuje się łodygę, liście i aromatyczne nasiona. Koper można wysiewać nawet 2-3 razy w roku, nie jest mocno wymagający. Zbieramy go, gdy roślina osiągnie wysokość 10-15 cm. Koper przeznaczony do kwaszenia zbiera się, gdy owoce w baldachu są dojrzałe. Nasiona kopru ogrodowego, jakimi dysponujemy w naszym sklepie internetowym, idealnie sprawdzą się do kwaszenia, mrożenia i bezpośredniego spożycia.
Koper ogrodowy (Anethum graveolens L.) pochodzi prawdopodobnie z południowo-zachodniej Azji. Koper ogrodowy od dawna był uprawiany w Palestynie, Egipcie, Grecji i Rzymie, a także w krajach arabskich. Do Europy został wprowadzony przez Rzymian.
Koper ogrodowy należy do roślin najzasobniejszych w sole mineralne tj. wapń, żelazo, fosfor, prowitaminy A, witaminy D, E, K, B1, B2, B6, B12, H oraz bardzo duże ilości witaminy C. Surowcem przyprawowym są owoce i ziele, wykorzystuje się młode liście w postaci świeżej, mrożonej i suszonej. Napar z nasion kopru ułatwia trawienie, posiada także właściwości rozkurczowe.
Do właściwego wzrostu koper potrzebuje gleby organicznej. Najlepiej rośnie w dobrze spulchnionej, żyznej glebie. Zalecane ph waha się w granicy 5.5 – 6.5. Koper musi rosnąć w pełnym słońcu. Wymaga częstszego podlewania w czasie suszy. Ponieważ koper preferuje chłodniejsze temperatury, można siać go wprost do ziemi wczesną wiosną, kiedy temperatury nocą są niskie (-4°C)
Zawiera witaminy, sole mineralne oraz we wszystkich częściach rośliny olejek eteryczny o przyjemnym zapachu, działający również antyseptycznie. Koper udaje się na każdej glebie i na każdym stanowisku, ale najlepiej rośnie na glebie dostatecznie wilgotnej i zasobnej w azot. Uprawiany jest w czystym siewie lub współrzędnie z warzywami, wsiewany w marchew, pietruszkę, cebulę, miedzy ogórki, sałatę itp.. Okres wegetacji jest stosunkowo krótki, dlatego siew powtarza się parokrotnie, od bardzo wczesnej wiosny do połowy sierpnia. Można też stosować siew ozimy. W uprawie jednolitej koper sieje się w rzędy co 10-30cm, w ilości od 200-1000g na ar, w zależności od celu uprawy. Najwcześniejszy zbiór uzyskuje się z siewu ozimego.