
Cebula siedmiolatka
Rabarbar ogrodowy
Czy warto stosować nawozy zielone?
Czas zasiewów wreszcie nastał
Nasiona kopru
Koper ogrodowy uprawiany jest dla bardzo rozpowszechnionych jako przyprawa łodyg, liści i aromatycznych nasion. Sieje się go bezpośrednio do gruntu. Można wysiewać 2-3 razy w roku. Koper zielony zbiera się gdy roślina osiągnie wysokość 10-15 cm. Koper przeznaczony do kwaszenia zbiera się gdy owoce w baldachu są dojrzałe. Odmiany dojrzewają w różnym tempie, więc przy wyborze odmiany kopru warto wziąć pod uwagę okres wegetacji.
Koper ogrodowy (Anethum graveolens L.) pochodzi prawdopodobnie z południowo-zachodniej Azji. Koper ogrodowy od dawna był uprawiany w Palestynie, Egipcie, Grecji i Rzymie, a także w krajach arabskich. Do Europy został wprowadzony przez Rzymian.
Koper ogrodowy należy do roślin najzasobniejszych w sole mineralne jak wapń, żelazo i dużo fosforu, prowitaminy A, witaminy D, E, K, B1, B2, B6, B12, H, bardzo duże ilości wita miny C oraz inne związki i substancje czynne, olejek lotny stanowiący głównie o wartości danej rośliny. Surowcem przyprawowym są owoce i ziele, wykorzystuje się młode liście w postaci świeżej, mrożonej i suszonej. Napar z nasion kopru ułatwia trawienie, posiada także właściwości rozkurczowe.
Koper potrzebuje do właściwego wzrostu gleby organiczne, najlepiej rośnie w dobrze spulchnionej, żyznej glebie. Zalecane pH waha się w granicy 5.5 – 6.5.Koper musi rosnąć w pełnym słońcu. Wymaga częstszego podlewania w czasie suszy. Ponieważ koper preferuje chłodniejsze temperatury, można siać go wprost do ziemi wczesną wiosną, kiedy temperatury nocą są niskie (-4°C)
Zawiera witaminy, sole mineralne oraz we wszystkich częściach rośliny olejek eteryczny o przyjemnym zapachu, działający również antyseptycznie. Koper udaje się na każdej glebie i na każdym stanowisku, ale najlepiej rośnie na glebie dostatecznie wilgotnej i zasobnej w azot. Uprawiany jest w czystym siewie lub współrzędnie z warzywami, wsiewany w marchew, pietruszkę, cebulę, miedzy ogórki, sałatę itp.. Ponieważ ma krótki okres wegetacji, siew powtarza się parokrotnie od bardzo wczesnej wiosny do połowy sierpnia. Można też stosować siew ozimy. W uprawie jednolitej koper sieje się w rzędy co 10-30cm, w ilości od 200-1000g na ar, w zależności od celu uprawy. Najwcześniejszy zbiór uzyskuje się z siewu ozimego.