Wersje językowe

MASZ PYTANIA - ZADZWOŃ 607 537 744 [pn.-pt. od 7:00 do 15:00] BĄDŹ NAPISZ sklep@pnos.pl

PORADY OGRODNICZE

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Czy oberżyna i bakłażan to to samo warzywo?

Oberżyna, bądź też bakłażan (Solanum melongena L.), to w rzeczywistości owoc rośliny o nazwie botanicznej Psianka podłużna. Jej częścią jadalną jest wyrośnięty, ale niedojrzały jeszcze owoc, ceniony przede wszystkim ze względu na wartości smakowe. Wartość odżywcza jest niewielka i polega przede wszystkim na zawartości glukozy i związków mineralnych, zwłaszcza fosforu i wapnia.

 

Jak uprawiać oberżynę?

Oberżyna należąca do tej samej rodziny botanicznej co pomidor i papryka, ma duże wymagania w stosunku do temperatury. W naszym klimacie, w uprawie gruntowej, udaje się w latach ciepłych, sadzona w miejscach nasłonecznionych, osłoniętych. Nasiona oberżyny dobrze wschodzą pod szkłem (szklarnie, inspekty) i pod folią. Bakłażan do dobrych wzrostów wymaga gleby żyznej, próchniczej, łatwo nagrzewającej się, zasobnej w wodę. Należy go uprawiać na rozłożonym oborniku lub kompoście.

Produkcja rozsady trwa 8-10 tygodni. Przy produkcji rozsady do dalszej uprawy gruntowej odpowiednim terminem siewu jest połowa marca. Do wschodów potrzebna jest temperatura 20-30°C, potem około 20°C. Nasiona można siać do skrzynek lub innych pojemników, z których pikuje się siewki, gdy zaczyna wyrastać pierwszy liść, pojedynczo do doniczek o średnicy 6-8cm. Rozsadę wysadza się do gruntu w końcu maja, na początku czerwca w rozstawie 50-60x40-50cm. Do obsadzenia 1 ara potrzeba około 500 sztuk rozsady, na uzyskanie której trzeba wysiać 5-6g nasion. Pielęgnowanie oberżyny w gruncie jest podobne jak pomidorów. Oberżyny się nie tnie. W czasie suszy konieczne jest nawadnianie, bo przy niedoborze wody oberżyna zrzuca pączki i kwiaty. W uprawie gruntowej owoce oberżyny zbiera się od końca lipca do połowy października.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium