Wersje językowe

MASZ PYTANIA - ZADZWOŃ 607 537 744 [pn.-pt. od 7:00 do 15:00] BĄDŹ NAPISZ sklep@pnos.pl

PORADY OGRODNICZE

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Co to jest okra?

Okra w Polsce znana jest również jako piżmian jadalny. Jest to roślina pochodząca z tropikalnych i subtropikalnych regionów Afryki. Okra jest rośliną jednoroczną, która rośnie na wysokość od 1 do 2 metrów. Roślina ta jest popularna w kuchni południowoazjatyckiej i afrykańskiej, gdzie jest wykorzystywana w różnych potrawach, takich jak gumbos, curry, duszone warzywa czy do marynowania.

Okra wygląda podobnie do podłużnej papryczki chili pokrytej delikatnym meszkiem. Na poprzecznym przekroju okra prezentuje kształt gwiazdy, dodając tym samym potrawom nie tylko smaku, ale także ciekawej estetyki.

Okra jest bogata w wiele składników odżywczych, takich jak błonnik, witamina C i K, oraz minerały takie jak magnez, cynk i miedź, co przyczynia się do profilaktyki zaparć. Dodatkowo okra, zawiera karotenoidy, silne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. Stanowi także znaczące źródło wapnia i potasu w diecie.

 

Jak siać okrę?

Idealnie sprawdza się w uprawie w donicy na balkonie czy tarasie. Nasiona okry wysiewa się zwykle końcem lutego lub w ciągu marca, najlepiej w małych doniczkach, zapewniając im temperaturę powyżej 20 stopni Celsjusza. Do pojedynczego pojemnika najlepiej umieścić po 2 - 3 nasiona. Można również zastosować specjalną mini szklarnię. Tropikalne pochodzenie okry narzuca nam konieczność zapewnienia roślinie dogodnych, wysokich temperatur. Musimy zatem przy wysadzaniu siewek okry do gruntu odczekać do nagrzania podłoża po zimie. Zwykle przypada to na koniec maja, początek czerwca. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium