
Cebula siedmiolatka
Rabarbar ogrodowy
Czy warto stosować nawozy zielone?
Czas zasiewów wreszcie nastał
Nasiona papryki
Papryka pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej gdzie była używana jako roślina przyprawowa. Jej owocem jest jagoda o dość twardych lecz soczystych ścianach i 2-6 pustych komorach. Owoce mogą być gładkie lub żebrowane, różnej wielkości i kształtu. W chwili osiągnięcia dojrzałości są przeważnie czerwone ale mogą mieć również inną barwę. W kategorii nasion papryki wyróżniamy główny podział ze względu na ostrość papryki: nasiona papryki ostrej i nasiona papryki słodkiej. Papryka słodka jest bogatym źródłem witaminy C, wapnia i żelaza. Specyficzny smak nadaje papryce związek zwany kapsaicyną. Od jego poziomu zależy smak papryki mniej lub bardziej ostry. Paprykę w Polsce można uprawiać wyłącznie z rozsady.
Papryka — (pieprz turecki), (Capsicum annuum L.) - z uprawianych u nas warzyw owoce papryki zawierają największą ilość witaminy C, przewyższając pod tym względem nawet owoce cytrusowe. Zawierają poza tym witaminę A, znaczną ilość wapnia i żelaza, cukry oraz związek kapsaicynę, nadający papryce ostry smak. Związek ten przydatny jest dla przemysłu farmaceutycznego. Dzięki tym wartościom i walorom smakowym, papryka staje się warzywem coraz bardziej cenionym i poszukiwanym do bezpośredniego spożycia i jako surowiec dla przemysłu przetwórczego i farmaceutycznego. Rozróżnia się dwie grupy papryki: ostrą i słodką. Papryka ostra zawiera duży procent kapsaicyny, stąd jej ostry smak i nazwa. Zbiera się owoce dojrzałe, czerwone, używając je jako przyprawy i do wyrobu leków. Papryki półostra i słodka zawierają nieznaczną ilość kapsaicyny, nie mają więc ostrego smaku. Owoce zbiera się, gdy są wyrośnięte, ale jeszcze niedojrzałe, mięsiste, soczyste, czerwone lub żółte, zależnie od odmiany. Jada się je w surówkach, duszone, konserwowane. Papryka jako roślina ciepłolubna ma duże wymagania w stosunku do temperatury powietrza (optimum 23-27°C w dzień, 16-18°C w nocy) i gleby, która powinna być zbliżona do temperatury zewnętrznej (poniżej 15°C w glebie rośliny zrzucają kwiaty i zawiązki). W związku z tym paprykę należy sadzić w gruncie w miejscach nasłonecznionych, zacisznych, na glebie próchnicznej, pulchnej, przewiewnej, dobrze nagrzewającej się, ale i dostatecznie wilgotnej. Uprawia się ją na dobrze rozłożonym oborniku lub kompoście. Paprykę uprawia się z rozsady, której przygotowanie wymaga 7-8 tygodni. Nasiona sieje się od połowy marca do końca I dekady kwietnia w pomieszczeniach o temperaturze 22-25°C. Do przygotowania rozsady na 1 ar potrzeba 5g nasion. Zaraz po rozłożeniu liścieni siewki pikuje się do doniczek. Konieczne jest przygotowanie rozsady w doniczkach, bo papryka trudno regeneruje uszkodzone korzenie. Paprykę poza otwartym gruntem uprawia się w inspektach, szklarniach i pod osłonami z folii, uzyskując plony wyższe ilościowo i jakościowo. Przy uprawie gruntowej paprykę wysadza się w końcu maja i na początku czerwca w rozstawie 40-50x30-40cm. Pa-pryka ostra może być sadzona gęściej. Papryka nie wymaga cięcia, podpierania i wiązania. Pierwsze zbiory papryki słodkiej z gruntu rozpoczynają się od końca lipca lub początku sierpnia i kończą w jesieni. Średni plon z uprawy gruntowej z 1 ara wynosi 100-120kg (do 180kg/a), z 1m² powierzchni pomieszczeń 2-3kg.