Filtry przeglądania
Kategorie
Waga opakowania
PORADY OGRODNICZE
Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Papryka - (pieprz turecki), z uprawianych w naszej szerokości geograficznej warzyw, zawiera największą ilość witaminy C, przewyższając pod tym względem nawet owoce cytrusowe. Owoce papryki zawierają ponadto witaminę A, znaczną ilość wapnia i żelaza, cukry oraz kapsaicynę. Kapsaicyna to związek nadający papryce ostry smak. Związek ten przydatny jest dla przemysłu farmaceutycznego. Różne odmiany papryki pozwalają na uzyskanie zróżnicowanych plonów i smaków, co czyni ją atrakcyjną dla ogrodników i producentów.
Dzięki tym wartościom i walorom smakowym, papryka staje się warzywem coraz bardziej cenionym i poszukiwanym do bezpośredniego spożycia i jako surowiec dla przemysłu przetwórczego i farmaceutycznego.
W sklepie internetowym PNOS podzieliliśmy odmiany papryk pod względem ich ostrości. I tak wyodrębniliśmy jej dwie grupy: nasiona papryki ostrej i nasiona odmian papryki słodkiej. Papryka ostra zawiera duży procent kapsaicyny, która definiuje jej ostry smak.
Jak uprawiać paprykę?
Paprykę uprawia się z rozsady, której przygotowanie wymaga 7-8 tygodni. Nasiona papryki sieje się od połowy marca do końca I dekady kwietnia w pomieszczeniach o temperaturze 22-25°C.
Do przygotowania rozsady na 1 ar potrzeba 5g nasion. Zaraz po rozłożeniu liścieni, siewki pikuje się do doniczek. Konieczne jest przygotowanie rozsady w doniczkach, bo papryka trudno regeneruje uszkodzone korzenie. Papryka jako roślina ciepłolubna ma duże wymagania w stosunku do temperatury powietrza. Optimum 23-27°C w dzień, 16-18°C w nocy. Temperatura gleby powinna być zbliżona do temperatury zewnętrznej (poniżej 15°C w glebie rośliny zrzucają kwiaty i zawiązki). W związku z tym paprykę należy sadzić w gruncie w miejscach nasłonecznionych, zacisznych, na glebie próchnicznej, pulchnej, przewiewnej, dobrze nagrzewającej się, ale i dostatecznie wilgotnej. Najlepiej uprawia się ją na dobrze rozłożonym oborniku lub kompoście.
Przy uprawie gruntowej paprykę wysadza się w końcu maja i na początku czerwca w rozstawie 40-50 x 30-40cm. Papryka ostra może być sadzona gęściej. Papryka nie wymaga cięcia, podpierania i wiązania. Pierwsze zbiory papryki słodkiej z gruntu rozpoczynają się od końca lipca lub początku sierpnia i kończą w jesieni. Średni plon z uprawy gruntowej z 1 ara wynosi 100-120kg (do 180kg/a), z 1m² powierzchni pomieszczeń 2-3kg.
Paprykę poza otwartym gruntem uprawia się w inspektach, szklarniach i pod osłonami z folii, uzyskując plony wyższe ilościowo i jakościowo. Owoce zbiera się, gdy są wyrośnięte, ale jeszcze niedojrzałe, mięsiste, soczyste, czerwone lub żółte, zależnie od odmiany. Jada się je w surówkach, duszone, konserwowane. Odmiany papryki różnią się między sobą nie tylko kolorem i kształtem, ale też zawartością składników odżywczych i przeznaczeniem kulinarnym.