Wersje językowe

BEZPŁATNA PRZESYŁKA PRZY ZAMÓWIENIACH ZA MIN. 200ZŁ !!!

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE 607 537 744 pn-pt w godz. 7:00-15:00 ZAMÓWIENIA MAILOWE sklep@pnos.pl

PORADY OGRODNICZE

Nasiona rabarbaru

Rabarbar jest rośliną wieloletnią, której częścią jadalną są grube, mięsiste ogonki liściowe. Zawiera spore ilości witaminy C, a także umiarkowane ilości kwasu jabłkowego, który dobrze wpływa na przemianę materii. Ogonki liściowe rabarbaru wykorzystywane są na przetwory, kompoty, marmolady, soki i wina. Odmianą polecaną przez klientów PNOS jest rabarbar 'Lider', który niezawodnie plonuje przy niskich wymaganiach uprawowych.

Rabarbar LIDER 2g Rabarbar LIDER 2g
Producent: PNOS
Cena:

4,39 zł

szt.
zobacz więcej
Rabarbar LIDER 500g Rabarbar LIDER 500g
Producent: PNOS
Cena:

799,99 zł

zobacz więcej

Rabarbar to popularna roślina w Polsce, która ma swoje korzenie w południowo-wschodniej Azji, gdzie dziko rośnie w górskich obszarach Tybetu i Chin. Wśród powszechnie uprawianych odmian rabarbaru wymienia się rabarbar ogrodowy, kędzierzawy i lekarski. Sezon uprawy jest ograniczony, zazwyczaj można go znaleźć w warzywniakach późną wiosną i na początku lata. Choć na naszych stołach często gości w postaci ciast i kompotów, wraz z rosnącą popularnością zdrowego odżywiania i sezonowych potraw, świeży rabarbar ponownie pojawia się na półkach sklepowych.

 

Jak uprawiać rabarbar?

Nasiona rabarbaru najlepiej siać między wrześniem a październikiem, chociaż można to zrobić także w marcu. Regularne odchwaszczanie ma kluczowe znaczenie dla udanej uprawy rabarbaru, zwłaszcza w pierwszych latach wzrostu, kiedy nadmiar chwastów może zagrozić roślinie. Usuwanie pędów kwiatostanowych jest również istotne, ponieważ osłabiają one roślinę i opóźniają jej wzrost. Co do gleby, rabarbar najlepiej rośnie w glebach żyznych i próchnicznych o obojętnym lub lekko kwaśnym PH, ale poradzi sobie nawet w mniej urodzajnych warunkach, o ile nie będą to gleby gliniaste.

 

Czy warto jeść rabarbar?

Rabarbar jest bogatym źródłem witamin A, C i E, potasu, kwasu foliowego i błonnika, oraz zawiera magnez, potas, sód, żelazo i wapń. Jednym z jego głównych atutów jest wysoka zawartość antyoksydantów, co czyni go ważnym składnikiem zdrowej diety. Ponadto, rabarbar ma niski indeks glikemiczny, co czyni go odpowiednim dla osób dbających o poziom cukru we krwi.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium