Filtry przeglądania
Kategorie
Waga opakowania
PORADY OGRODNICZE
Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Rabarbar to popularna roślina w Polsce, która ma swoje korzenie w południowo-wschodniej Azji, gdzie dziko rośnie w górskich obszarach Tybetu i Chin. Wśród powszechnie uprawianych odmian rabarbaru wymienia się rabarbar ogrodowy, kędzierzawy i lekarski. Sezon uprawy jest ograniczony, zazwyczaj można go znaleźć w warzywniakach późną wiosną i na początku lata. Choć na naszych stołach często gości w postaci ciast i kompotów, wraz z rosnącą popularnością zdrowego odżywiania i sezonowych potraw, świeży rabarbar ponownie pojawia się na półkach sklepowych.
Jak uprawiać rabarbar?
Kiedy wysiewać rabarbar? Nasiona rabarbaru najlepiej siać między wrześniem a październikiem, chociaż można to zrobić także w marcu. Regularne odchwaszczanie ma kluczowe znaczenie dla udanej uprawy rabarbaru, zwłaszcza w pierwszych latach wzrostu, kiedy nadmiar chwastów może zagrozić roślinie. Usuwanie pędów kwiatostanowych jest również istotne, ponieważ osłabiają one roślinę i opóźniają jej wzrost. Co do gleby, rabarbar najlepiej rośnie w glebach żyznych i próchnicznych o obojętnym lub lekko kwaśnym PH, ale poradzi sobie nawet w mniej urodzajnych warunkach, o ile nie będą to gleby gliniaste. Wysiew nasion rabarbaru wymaga dobrze przygotowanego stanowiska i odrobiny cierpliwości, ale efekty są tego warte.
Czy rabarbar jest wieloletni?
Wiele osób nie ma pewności, czy rabarbar to roślina jednoroczna, czy zostaje w ogrodzie na dłużej. W rzeczywistości to roślina wieloletnia, która może rosnąć w jednym miejscu przez wiele lat, dając plony każdej wiosny.
Czy rabarbar to owoc czy warzywo?
Rabarbar należy do rodziny rdestowatych i wykorzystujemy jego ogonki liściowe (łodygi). Choć zazwyczaj wykorzystywany jest do słodkich dań i deserów, z botanicznego punktu widzenia klasyfikowany jest jako warzywo.
Czy rabarbar jest zdrowy?
Czy warto jeść rabarbar? Rabarbar jest bogatym źródłem witamin A, C i E, potasu, kwasu foliowego i błonnika, oraz zawiera magnez, potas, sód, żelazo i wapń. Jednym z jego głównych atutów jest wysoka zawartość antyoksydantów, co czyni go ważnym składnikiem zdrowej diety. Ponadto, rabarbar ma niski indeks glikemiczny, co czyni go odpowiednim dla osób dbających o poziom cukru we krwi. Czy nadmierne spożywanie rabarbaru może być szkodliwe dla zdrowia? Rabarbar zawiera szczawiany, czyli związki, które w nadmiarze mogą utrudniać wchłanianie wapnia i podrażniać układ moczowy, dlatego warto spożywać go z umiarem, szczególnie u osób z kamicą nerkową lub problemami z nerkami.
Rabarbar w kuchni – do czego można go użyć?
Rabarbar to wszechstronny składnik, który sprawdza się w wielu przepisach. Do czego nadaje się rabarbar? Najczęściej wykorzystuje się go do słodkich wypieków, takich jak ciasta drożdżowe, tarty, serniki czy muffiny. Czy rabarbar trzeba obierać do ciasta? Zazwyczaj nie jest to konieczne, wystarczy dokładnie umyć łodygi i pokroić je na kawałki. Obieranie może być przydatne jedynie wtedy, gdy skórka jest wyjątkowo twarda lub włóknista. Z rabarbaru często przygotowuje się kompoty. Dobrze komponuje się także z truskawkami, tworząc klasyczne, sezonowe połączenie smaków.
Co można zrobić z rabarbaru oprócz kompotu? Możliwości jest naprawdę sporo. Rabarbar doskonale nadaje się do:
- dżemów, konfitur i galaretek,
- musów owocowych,
- lemoniad i syropów,
- sosów do mięs, np. wieprzowiny lub kaczki.
Coraz częściej rabarbar pojawia się też w nowoczesnych przepisach. Wykorzystywany jest jako składnik lodów, jogurtów czy nawet sałatek z serem pleśniowym i orzechami. Za sprawą szerokich zastosowań nasiona rabarbaru cieszą się coraz większą popularnością wśród pasjonatów domowej uprawy.
Nasiona rabarbaru w sklepie PNOS
W ofercie sklepu internetowego PNOS znajdziesz m.in. rabarbar Lider i rabarbar Victoria. Rabarbar Lider dobrze znosi chłody, doskonale radzi sobie w cieniu i daje wczesny plon przy uprawie w słońcu. To odmiana odporna i niezawodna w uprawie.
Z kolei rabarbar Victoria to jedna z plenniejszych, średnio wczesnych odmian, o mięsistych, różowoczerwonych ogonkach. Która jest idealna także do pędzenia w szklarni.