Wersje językowe

MASZ PYTANIA - ZADZWOŃ 607 537 744 [pn.-pt. od 7:00 do 15:00] BĄDŹ NAPISZ sklep@pnos.pl

PORADY OGRODNICZE

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Rzepa (Brassica rapa L. subsp. rapa) to warzywo korzeniowe, które w Polsce uprawiane jest głównie amatorsko, choć zdecydowanie zasługuje na większe zainteresowanie. Jej zgrubienie korzeniowe jest smaczne, chrupiące i soczyste, a przy tym bogate w witaminy C, B1 i B2 oraz cenne sole mineralne, w tym wapń, potas i fosfor. 

W sklepie PNOS dostępne są nasiona rzepy takie jak rzepa Snowball - średnio wczesna o okresie wegetacji 85-90 dni, oraz rzepa Di Milano a Colletto Viola - odmiana wczesna, której wegetacja trwa około 60 dni. 

Dlaczego warto uprawiać rzepę?

Czy warto siać rzepę w ogrodzie? Zdecydowanie tak. To warzywo o krótkim okresie wegetacji, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako przedplon (siew wczesną wiosną) lub poplon (siew latem, najczęściej w lipcu). Rzepa najlepiej rośnie na glebach o dobrej strukturze, umiarkowanie wilgotnych, zasobnych w składniki pokarmowe.

Zaletą tej rośliny jest niewielkie wymaganie glebowe. Nasiona rzepy wschodzą praktycznie wszędzie, pod warunkiem, że ziemia nie jest zbyt sucha. Rzepę warto uprawiać w drugim lub trzecim roku po zastosowaniu obornika.

Jak siać rzepę? Praktyczne wskazówki

Rzepę sieje się w rzędy co 20–25 cm. Po wzejściu należy ją przerwać co 8–10 cm, aby każda roślina miała miejsce do rozwoju. Na 1 ar zużywa się około 30–40 g nasion, a plon z tej powierzchni może wynieść nawet 80–150 kg.

Rzepa w kuchni - jak ją wykorzystać?

Do czego można użyć rzepy? To warzywo o lekko pikantnym, ale łagodnym smaku, które można spożywać zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu, duszeniu czy pieczeniu. Rzepa świetnie sprawdza się w surówkach, zupach, zapiekankach czy daniach jednogarnkowych. Można z niej także przygotować lekkostrawne przeciery i puree. To warzywo jest idealne również dla dzieci. Warto wiedzieć, że w rzepie jadalny nie jest tylko korzeń. Młode liście rzepy można jeść na surowo, są delikatne, kruche i pozbawione goryczki, dzięki czemu świetnie nadają się do sałatek.

Czy rzepa jest zdrowa?

Rzepa jest zdrowym warzywem, ponieważ zawiera naturalne fitoskładniki o działaniu przeciwzapalnym, wspomaga trawienie, działa lekko moczopędnie i może wpływać korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, dlatego bywa polecana w dietach odchudzających i oczyszczających.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium