Filtry przeglądania
Kategorie
Waga opakowania
PORADY OGRODNICZE
Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Rzepa (Brassica rapa L. subsp. rapa) to warzywo korzeniowe, które w Polsce uprawiane jest głównie amatorsko, choć zdecydowanie zasługuje na większe zainteresowanie. Jej zgrubienie korzeniowe jest smaczne, chrupiące i soczyste, a przy tym bogate w witaminy C, B1 i B2 oraz cenne sole mineralne, w tym wapń, potas i fosfor.
W sklepie PNOS dostępne są nasiona rzepy takie jak rzepa Snowball - średnio wczesna o okresie wegetacji 85-90 dni, oraz rzepa Di Milano a Colletto Viola - odmiana wczesna, której wegetacja trwa około 60 dni.
Dlaczego warto uprawiać rzepę?
Czy warto siać rzepę w ogrodzie? Zdecydowanie tak. To warzywo o krótkim okresie wegetacji, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako przedplon (siew wczesną wiosną) lub poplon (siew latem, najczęściej w lipcu). Rzepa najlepiej rośnie na glebach o dobrej strukturze, umiarkowanie wilgotnych, zasobnych w składniki pokarmowe.
Zaletą tej rośliny jest niewielkie wymaganie glebowe. Nasiona rzepy wschodzą praktycznie wszędzie, pod warunkiem, że ziemia nie jest zbyt sucha. Rzepę warto uprawiać w drugim lub trzecim roku po zastosowaniu obornika.
Jak siać rzepę? Praktyczne wskazówki
Rzepę sieje się w rzędy co 20–25 cm. Po wzejściu należy ją przerwać co 8–10 cm, aby każda roślina miała miejsce do rozwoju. Na 1 ar zużywa się około 30–40 g nasion, a plon z tej powierzchni może wynieść nawet 80–150 kg.
Rzepa w kuchni - jak ją wykorzystać?
Do czego można użyć rzepy? To warzywo o lekko pikantnym, ale łagodnym smaku, które można spożywać zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu, duszeniu czy pieczeniu. Rzepa świetnie sprawdza się w surówkach, zupach, zapiekankach czy daniach jednogarnkowych. Można z niej także przygotować lekkostrawne przeciery i puree. To warzywo jest idealne również dla dzieci. Warto wiedzieć, że w rzepie jadalny nie jest tylko korzeń. Młode liście rzepy można jeść na surowo, są delikatne, kruche i pozbawione goryczki, dzięki czemu świetnie nadają się do sałatek.
Czy rzepa jest zdrowa?
Rzepa jest zdrowym warzywem, ponieważ zawiera naturalne fitoskładniki o działaniu przeciwzapalnym, wspomaga trawienie, działa lekko moczopędnie i może wpływać korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, dlatego bywa polecana w dietach odchudzających i oczyszczających.