Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Nasiona rzeżuchy
Rzeżucha ogrodowa (Lepidium sativum L.) nazywana również pieprzycą siewną, to roślina z rodziny kapustowatych. Wysiane nasiona rzeżuchy wyrastają na małe, zielone listki, które są doskonałym dodatkiem sałatek, kanapek czy surówek. Ma dosyć pikantny smak i zapach. Nasiona rzeżuchy są bardzo łatwe w uprawie nawet w warunkach domowych.
Rzeżucha ogrodowa (pieprzyca siewna), (Lepidium sativum L.) - do niedawna rzeżucha, wysiewana na odwróconych do góry dnem doniczkach, owiniętych ligniną, wykorzystywana była u nas prawie wyłącznie do dekoracji stołu w okresie świąt wielkanocnych. Obecnie, na skutek interwencji dietetyków, uprawa jej i spożycie bardzo się rozpowszechniły. Jest to bowiem roślina zasługująca na szersze zastosowanie w żywieniu, ponieważ oprócz niewielkich ilości białka, cukrów i soli mineralnych zawiera duży procent witaminy C (2-3--krotnie więcej niż pomidory) oraz witaminy A i pewną ilość witaminy B1. Olejki eteryczne, nadające jej specyficzny zapach i smak i wpływające pobudzająco na apetyt i trawienie, zawierają siarkę. Jada się całą naziemną część młodej rośliny, ścinanej tuż przy podłożu. Rzeżuchę uprawia się w gruncie w okresie wczesnowiosennym lub przez cały rok w pomieszczeniach (szklarnie, mieszkania), w różnego rodzaju pojemnikach, takich jak: skrzynki, doniczki, półmiski, talerze, pudełka. Ze względu na krótki okres wegetacji w uprawie gruntowej stosuje się tylko nawożenie azotowe. Nasiona sieje się w końcu marca, w początku kwietnia w rzędy co 10-15cm, bardzo płytko przykrywając. Zbiór przeprowadza się po około 3-4 tygodniach, zależnie od przebiegu warunków atmosferycznych, gdy rośliny osiągną 10-15cm wysokości. Na 1 ar zużywa się do wysiewu 800-1000g nasion. W pojemnikach w szklarni czy w mieszkaniu nasiona, po 24-godzinnym moczeniu w wodzie, wysiewa się albo na 5cm warstwie ziemi, albo na kilku warstwach ligniny, bez przykrywania. Podłoże nie może być użyte do powtórnego wysiewu. W czasie kiełkowania wymagana. jest temperatura około 20°C i bardzo częste zraszanie podłoża. Rośliny ścina się, gdy mają kilka centymetrów wzrostu, mniej więcej po 2 tygodniach.