Wersje językowe

MASZ PYTANIA - ZADZWOŃ 607 537 744 [pn.-pt. od 7:00 do 15:00] BĄDŹ NAPISZ sklep@pnos.pl

PORADY OGRODNICZE

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Czym jest rzeżucha ogrodowa i dlaczego warto ją uprawiać?

Rzeżucha ogrodowa (Lepidium sativum L.), przez wiele lat była kojarzona głównie z dekoracją wielkanocnego stołu. Była symbolem wiosny, ale rzadko trafiała na talerze. Dziś, dzięki rosnącej świadomości żywieniowej i rekomendacjom dietetyków, rzeżucha wraca do łask - i to nie bez powodu. To roślina o niezwykle wysokiej wartości odżywczej, która z powodzeniem może być uprawiana przez cały rok. Zastanawiasz się: gdzie kupić nasiona rzeżuchy? Sprawdź naszą ofertę wysokiej jakości nasion rzeżuchy w gramaturze 15g i 20g, idealnych do uprawy zarówno w ogrodzie, jak i w domu.

Jakie właściwości odżywcze ma rzeżucha?

Rzeżucha to prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów. Zawiera znaczne ilości witaminy C - nawet dwa do trzech razy więcej niż pomidory - a także witaminę A, witaminę B1, niewielkie ilości białka i cukrów oraz cenne sole mineralne. Zawarte w niej olejki eteryczne, odpowiedzialne za charakterystyczny smak i zapach, działają pobudzająco na apetyt i wspomagają trawienie. Jadalna jest cała naziemna część młodej rzeżuchy, którą ścina się tuż przy podłożu - to właśnie wtedy zawiera najwięcej wartości odżywczych.

Gdzie i kiedy najlepiej uprawiać rzeżuchę?

Rzeżucha to jedna z najprostszych roślin do uprawy, dlatego idealnie nadaje się dla początkujących ogrodników i wszystkich, którzy chcą mieć świeże, zdrowe zioła pod ręką. Można ją uprawiać w ogrodzie od wczesnej wiosny, a także przez cały rok w domu - na parapecie, w doniczkach, skrzynkach, półmiskach, a nawet w pudełkach. W warunkach domowych nasiona warto najpierw namoczyć przez 24 godziny, a następnie wysiać na cienką warstwę ziemi lub kilka warstw ligniny. Podłoża nie należy używać ponownie, a sama rzeżucha nie wymaga przykrywania nasion.

Jakie warunki są potrzebne do udanej uprawy rzeżuchy?

Aby rzeżucha szybko kiełkowała i dobrze rosła, potrzebuje temperatury w granicach 20°C oraz bardzo częstego zraszania. Już po około dwóch tygodniach od wysiewu młode rośliny osiągają kilka centymetrów i nadają się do ścinania. W uprawie gruntowej, którą rozpoczyna się pod koniec marca lub na początku kwietnia, nasiona sieje się w rzędy co 10-15 centymetrów i bardzo płytko przykrywa. Zbiór przeprowadza się zazwyczaj po trzech do czterech tygodni, gdy rośliny osiągną 10-15 centymetrów wysokości.

Do czego wykorzystuje się rzeżuchę?

Świeżo ścięta rzeżucha to doskonały dodatek do kanapek, twarożków, sałatek, past jajecznych i wielu innych dań. Jej lekko ostry, orzeźwiający smak nie tylko wzbogaca potrawy, ale także dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Ze względu na szybki wzrost i łatwość uprawy, rzeżucha to idealna roślina dla każdego, kto chce mieć zawsze pod ręką świeży, zdrowy składnik bez wychodzenia z domu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium