Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Nasiona rzodkwi
Uprawa rzodkwi jest mniej popularna niż rzodkiewki, choć roślina ta odznacza się większą wartością odżywczą. Odmiany wczesne są uprawiane jako przedplon, natomiast późne współrzędnie z ogórkami lub jako poplon. Rzodkiew uprawia się wyłącznie z siewu, wprost do gruntu na miejsce stałe. Wczesne odmiany rzodkwi wyrywa się stopniowo w miarę powstawania zgrubień. Późne odmiany są dość ostre w smaku i doskonale się przechowują w piasku w piwnicy lub w kopcach.
Chociaż za ojczyznę rzodkwi uważa się Chiny to była ona znana w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Uważano ją za roślinę leczniczą obniżającą ciśnienie i leczącą choroby wątroby. Współczesna medycyna potwierdziła te właściwości i stosuje wyciągi z korzeni rzodkwi w leczeniu chorób wątroby i dróg żółciowych. Obecnie rzodkiew jest podstawową jarzyną w Chinach i Japonii. W Polsce najczęściej uprawianą odmianą jest czarna rzodkiew Murzynka.
Rzodkiew zawiera dosyć dużo białka, cukrów i soli mineralnych ale niewiele witamin. Rzodkiew, podobnie jak inne warzywa z rodziny krzyżowych, zawiera indole, aktywne antyutleniacze przeciwdziałające niszczącemu działaniu wolnych rodników tlenu w organizmie. Ostry smak nadają jej olejki eteryczne. Uprawa rzodkwi jest mniej popularna niż rzodkiewki, choć roślina ta odznacza się wyższą suchą masą, większą ilością białka, węglowodanów i soli mineralnych. Poza tym późne jej odmiany mogą być przechowywane i spożywane w zimie, a sok działa leczniczo przy schorzeniach wątroby. Rzodkiew udaje się na glebie żyznej, próchnicznej, pulchnej, zasobnej w wapń, dostatecznie wilgotnej. Na glebach lekkich, ubogich w wodę, korzenie są zniekształcone, twarde, łykowate, niesmaczne, łatwo wybija w pędy nasienne. Rzodkiew uprawia się w drugim roku po oborniku. Odmiany wczesne uprawiane są jako przedplon przed późno sadzonymi lub sianymi warzywami, późne jako poplon. Odmiany wczesne sieje się wiosną, zwykle na początku kwietnia, późne — w końcu czerwca i w lipcu. W uprawie polowej stosuje się 40-50cm odległości między rzędami, w małych ogrodach 20-25cm (na zagonach). Po wzejściu trzeba wykonać przerywkę, zostawiając rośliny w odstępach 6-8cm. Na obsiew 1 ara potrzeba 60-80g nasion. Średni plon odmian wczesnych wynosi 100-200kg z 1 ara, późnych 200-250kg.
Rzodkiew ‘Murzynka’ - odmiana selekcji krajowej, późnojesienna, dobrze przechowująca się przez zimę. Okres wegetacji 100-110 dni. Zgrubienie kuliste, lekko spłaszczone lub owalne, o cienkim korzeniu palowym. Skórka czarna matowa, gładka lub lekko siatkowana. Miąższ biały, soczysty, o ostrym smaku.