Filtry przeglądania
Kategorie
Waga opakowania
PORADY OGRODNICZE
Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Seler korzeniowy i naciowy do uprawy w ogrodzie
W kategorii nasiona selera dostępne są zarówno odmiany selera korzeniowego, jak i selera naciowego (liściowego). Seler to warzywo o wysokiej wartości odżywczej, doceniane zarówno w kuchni, jak i w uprawie amatorskiej.
Dlaczego warto uprawiać selera naciowego?
Seler naciowy (Apium graveolens var. dulce) to odmiana selera, która nie tworzy zgrubienia korzeniowego. Częścią jadalną są grube, jędrne i aromatyczne ogonki liściowe, osiągające długość nawet 40–70 cm i szerokość 3–4 cm. Ogonki mają kształt rynienkowaty, są żeberkowane i rozszerzone u nasady. Charakteryzują się wyrazistym, lekko pikantnym smakiem dzięki zawartości olejków eterycznych.
Na co pomaga nać z selera? Nać z selera zawiera witaminę C, witaminę A oraz cenne sole mineralne, dzięki czemu wspiera trawienie i apetyt. Jak spożywać seler naciowy? Seler naciowy można spożywać na surowo, w sałatkach i sokach albo po obróbce termicznej, np. gotowany jak szparagi. W Polsce jego uprawa i zastosowanie w kuchni cieszą się rosnącym zainteresowaniem.
W ofercie sklepu wysyłkowego znajdują się m.in. nasiona selera naciowego popularnych odmian:
Verde Pascal – znana z silnych, grubych ogonków
Jemny – o gęstej rozecie i bogatym aromacie
Czym wyróżnia się seler korzeniowy?
Seler korzeniowy (Apium graveolens L. var. rapaceum Mill) to dobrze znana odmiana o grubym, kulistym zgrubieniu korzeniowym, wykorzystywana w kuchni na wiele sposobów, od rosołów i zup po surówki czy pieczone dania. Pochodzi on od dziko rosnącego w Europie, Północnej Afryce, Azji Zachodniej selera błotnego. Miąższ selera korzeniowego jest zwarty, aromatyczny i bogaty w składniki odżywcze. Seler korzeniowy doskonale przechowuje się po zbiorach, co czyni go cennym warzywem zimowym. Jakie właściwości zdrowotne ma seler korzeniowy? Korzeń spichrzowy selera korzeniowego charakteryzuje się wysoką zawartością soli mineralnych, w tym przede wszystkim: potasu, wapnia, sodu, magnezu, fosforu oraz żelaza. Zawiera także niewielkie ilości witaminy C i witamin z grupy B.
W sklepie dostępne są sprawdzone odmiany selera korzeniowego:
Albin – o jasnym, gładkim zgrubieniu i mocnym aromacie,
Makar – plenna, o dobrze wykształconym korzeniu spichrzowym,
Talar – o dużym korzeniu, polecany do przetwórstwa.
Jakie nasiona selera wybrać?
Wybór nasion zależy od planowanego zastosowania, do sałatek i lekkich dań sprawdzi się seler naciowy, natomiast do gotowania i dłuższego przechowywania lepszy będzie seler korzeniowy. Oba typy selera można uprawiać w przydomowych ogrodach oraz na działkach, pamiętając o zapewnieniu im żyznej gleby i stanowiska słonecznego. Seler jest rośliną klimatu umiarkowanego. Jako roślina błotna seler potrzebuje do swego wzrostu dużo wody. Seler cechuje długi okres wegetacji oraz kiełkowania nasion. Z tego względu uprawa selera jest możliwa jedynie z rozsady. Wybierając nasiona selera trzeba pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu rozsady. Po przesadzaniu sadzonek selera do gruntu, ważne jest aby rośliny nie były sadzone głębiej niż rosły w czasie produkcji rozsady.