Cebula siedmiolatka
Rabarbar ogrodowy
Czy warto stosować nawozy zielone?
Czas zasiewów wreszcie nastał
Nasiona szczypiorku
Szczypiorek jest trwałą rośliną zielną. Główną część rośliny tworzy bardzo silnie skrócone kłącze, o około 4 mm grubości, które rozrasta się w glebie poziomo. Częścią jadalną szczypiorku są liście bogate w witaminę C, karoten, olejki eteryczne. Szczypiorek może być uprawiany z siewu bezpośrednio do gruntu, z rozsady i z podziału kępek. Zbiór szczypiorku uprawianego w gruncie rozpoczyna się w drugim roku jego uprawy. Po ścięciu liście szybko odrastają i następny plon osiąga się po upływie miesiąca.
Szczypiorek (Allium schoenoprasum L.) - jest cenną przyprawą kuchenną, zawierającą znaczne ilości wielu soli mineralnych, witamin C i A oraz olejków eterycznych, naddających liściom dzięki siarce specyficzny zapach i smak. Jest to roślina trwała, rozrastająca się szybko w zwarte kępki. Zimuje w gruncie bez przykrycia. Rośnie dość dobrze w miejscach lekko zacienionych, ale najsilniejsze kępki daje przy pełnym naświetleniu. Wymaga gleby żyznej, próchnicznej, dostatecznie wilgotnej, o odczynie obojętnym, nie zachwaszczonej, zwłaszcza perzem. Przed założeniem plantacji należy dać obornik. Szczypiorek uprawia się z siewu bezpośrednio do gruntu, z rozsady i z podziału kępek. Przy uprawie z siewu do gruntu nasiona sieje się w kwietniu w ilości 30 gramów na 1 ar, w rzędy odlegle co 20-30cm. Przy uprawie z rozsady nasiona wysiewa się w marcu do inspektu lub w początku kwietnia na rozsadnik w ilości 20 g na 1m². Na miejsca stale rozsady sadzi się w maju w rozstawie 30x20-25cm, po kilka roślin razem. Przez podział szczypiorek rozmnaża się na wiosnę lub w sierpniu. Zbiór szczypiorku rozpoczyna się w drugim roku uprawy. Z 1m² w gruncie w dobrych warunkach można uzyskać około 3kg szczypiorku. Po 3-4 latach użytkowania rośliny należy wykopać, podzielić kępki i posadzić na nowym miejscu. Szeroko rozpowszechnione jest pędzenie szczypiorku w okresie zimy.