Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Nasiona szparagów
Szparag jest popularną, trwałą rośliną, należącą do rodziny liliowatych. Nasiona szparaga kiełkują po 10-30 dniach. Jadalną częścią rośliny są młode, grube, soczyste pędy, wyrastające wczesną wiosną. Mają one delikatny smak i zawierają dość dużo witaminy A, C, E, K, i z grupy B oraz kwasu foliowego. Są również źródłem błonnika, potasu, magnezu oraz żelaza.
Szparag – (Asparagus officinalis L.) ceniony jest przede wszystkim ze względu na wysokie walory smakowe, bo jego wartości odżywcze są niewielkie. Bardziej wartościowe są szparagi zielone, ale u nas niepopularne. Powierzchnia uprawy szparagów bielonych ostatnio znacznie wzrasta, ponieważ stały się one poszukiwanym surowcem na konserwy, głównie z powodu dużych możliwości eksportowych. Szparag wymaga gleb żyznych, piaszczysto-gliniastych, w wysokiej kulturze, szybko nagrzewających się, nie zakwaszonych, dobrze zatrzymujących wodę. Gleby ciężkie, podmokle, zaskorupiające się nie nadają się pod uprawę szparagów. Dobrze pielęgnowana szparagarnia może trwać przez 15 lat (najwyższe i jakościowo najlepsze plony uzyskuje sic do 12 roku eksploatowania plantacji) i w związku z tym przed jej założeniem pole musi być dobrze przygotowane przez uprawę odpowiednich przedplonów, obfite nawożenie obornikiem lub kom postem i nawozami mineralnymi. Szparagarnię zakłada się z jednorocznych, tylko silnych i zdrowych karp. Karpy produkuje się z nasion wysiewanych na rozsadniku starannie przygotowanym i dobrze wynawożonym obornikiem i nawozami mineralnymi. Nasiona sieje się w pierwszej dekadzie kwietnia (o ile warunki atmosferyczne pozwalają), w rzędy co 40cm, rozmieszczając w rzędzie co 4-5cm, na głębokość około 3cm. Dla przyspieszenia kiełkowania (w gruncie trwa trwa około 6 tygodni) zaleca się moczenie nasion przez 3-5 dni w wodzie o temperaturze 25-35°C. Na 10m² rozsadnika wysiewa się 12-15 gramów nasion. Na uzyskanie karp do obsadzenia 1 ara trzeba wysiać około 15 gramów nasion, zapewniając tym rezerwę rozsady. Karpy po starannej selekcji wysadza się na miejsca stałe w pierwszej w pierwszej lub drugiej dekadzie kwietnia następnego roku po wysiewie. Za najodpowiedniejszą dla szparagów bielonych przyjmuje się odległość, rzędów 150-170cm, a roślin w rzędzie 40-50cm. Karpy sadzi się na małych kopczykach, usypanych na dnie bruzd wyoranych na głębokość 25-30cm, wzdłuż wyznaczonych rzędów. Karpę przysypuje się 5-8 centymetrową warstwą ziemi nad wierzchołkiem szczytowego pąka. Zagłębienia bruzdowe wyrównuje się do jesieni podczas pielęgnowania międzyrzędzi. Pielęgnowanie szparagarni w ciągu dwóch lat od jej założenia obejmuje: odchwaszczanie, spulchnianie, nawożenie pogłówne oraz dosadzenie wiosną brakujących roślin. W trzecim roku rozpoczyna się zbiór szparagów. Plon szparagów w latach pełnego rozwoju plantacji waha się w granicach 30-60kg z 1 ara.