![](/libraries/images/1px.gif)
Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Pietruszka korzeniowa
Pietruszka korzeniowa to jadalna roślina z rodziny selera (Apiaceae). Ma białą lub kremową skórkę, a miąższ jest twardy i łagodnie słodki. Pietruszkę możemy spożywać na surowo lub po obróbce cieplnej. Pietruszka korzeniowa jest popularna w kuchni jako składnik zup, wielu potraw i sałatek. Wybierając najlepszą dla siebie odmianę warto zwrócić uwagę na cechy korzenia oraz długość okresu wegetacji. W sklepie internetowym PNOS znajdziesz odmiany wczesne m.in. Pietruszka korzeniowa 'Cukrowa - Cukrowa Oża' oraz odmiany przeznaczone do długiego przechowywania, jak na przykład Pietruszka korzeniowa 'Ołomuńcka'.
Pietruszka korzeniowa należy do tak zwanych warzyw przyprawowych, dzięki zawartości silnych olejków eterycznych, nadających roślinie specyficzny smak i zapach. Olejki te pobudzają poza tym trawienie oraz mają znaczenie lecznicze. Korzenie zawierają niedużą ilość witaminy C, liście natomiast są szczególnie bogatym źródłem witamin, jak również wapnia i żelaza. Jest więc to bardzo cenne warzywo.
Jak uprawiać pietruszkę korzeniową?
Uprawa pietruszki w kraju zajmuje stosunkowo niewielką powierzchnię i ma nieduże znaczenie gospodarcze. Pietruszka odporna jest na niskie temperatury, w związku z czym można ją uprawiać z siewu późnojesiennego, jak i bardzo wczesnego, wiosennego. Dojrzałe korzenie późnych odmian zimują bez szkody w gruncie pod śniegiem lub lekkim przykryciem. Nasiona pietruszki kiełkują przy 2-3°C. Zaznaczyć jednak warto, iż pietruszka jest wrażliwa na niedobór wody w glebie. Susza powoduje słabe wschody, wyrastanie małych, niekształtnych, często rozwidlonych korzeni. Pietruszka najlepiej udaje się na glebach żyznych, próchnicznych, zatrzymujących wodę. Na glebach zwięzłych i kwaśnych słabo wschodzi, źle rośnie i plonuje. Pietruszkę należy uprawiać w drugim roku po oborniku. Uprawa gleby powinna być głęboka i staranna.
Jak siać pietruszkę korzeniową?
Nasiona wysiewa się możliwie najwcześniej na wiosnę. Praktykowany jest także siew ozimy w listopadzie. Nasiona umieszczamy w glebie rzędowo co 40cm, a na zagonach w linie co 20-25cm. Głębokość siania zależna jest od jakości gleby: na 1,5cm na glebie cięższej i do 2,5cm na glebie lżejszej. Na obsianie 1 ara potrzeba 50 - 70 gramów nasion pietruszki.
Wczesny zbiór drobnych korzeni z nacią, przeznaczonych na sprzedaż 'na pęczki', rozpoczyna się w czerwcu. Wówczas wyrywa się rośliny stopniowo, w celu przerzedzenia zasiewów. Korzenie do przechowania sprząta się w październiku lub listopadzie. Średni plon korzeni z 1 ara wynosi około 200kg, w dobrych warunkach 300 kg lub więcej.
Jaką wybrać odmianę pietruszki korzeniowej?
Poniżej prezentujemy najczęściej wybierane przez naszych klientów odmiany pietruszki korzeniowej, w zależności od koloru i długości korzenia oraz terminów zbioru.
Pietruszka korzeniowa ‘Cukrowa’ - odmiana selekcji krajowej, wczesna, na użytek letni i jesienny, bo korzenie źle się przechowują. Zostawiona na zimę w gruncie — wymarza. Nać dość bujna, ciemnozielona. Korzeń średniej długości, około 20cm, stożkowaty, ostro zwężający się ku dołowi. Główka wypukła. Kora biała, walec osiowy białawy z żółtą obwódką. Miąższ jędrny.
Pietruszka korzeniowa ‘Berlińska’ - odmiana selekcji krajowej, późna, bardzo plenna, na użytek zimowy, bo bardzo trwała w przechowaniu. Nać bujna, ciemnozielona. Korzeń długości ok. 20cm, o kształcie wydłużonego stożka. Kora biała, walec kremowy, gruby. Miąższ jędrny.
Pietruszka korzeniowa ‘Lenka’ - oryginalna odmiana polskiej hodowli, średnio późna, trwała w przechowaniu, plenna. Korzeń długości około 22cm, stożkowaty, równomiernie zwężający się ku dołowi, w kształcie pośredni między ‘Cukrową’ i ‘Berlińską’. Kora kremowobiała, walec biały z wyraźną żółtawą obwódką. Miąższ na ogół jędrny, czasem słabo gąbczasty, w smaku łagodny, słodki.