Wersje językowe

MASZ PYTANIA - ZADZWOŃ 607 537 744 [pn.-pt. od 7:00 do 15:00] BĄDŹ NAPISZ sklep@pnos.pl

PORADY OGRODNICZE

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Pietruszka korzeniowa należy do tak zwanych warzyw przyprawowych, dzięki zawartości silnych olejków eterycznych, nadających roślinie specyficzny smak i zapach. Olejki te pobudzają poza tym trawienie oraz mają znaczenie lecznicze. Korzenie zawierają niedużą ilość witaminy C, liście natomiast są szczególnie bogatym źródłem witamin, jak również wapnia i żelaza. Jest więc to bardzo cenne warzywo. Korzeń pietruszki to składnik często wykorzystywany w tradycyjnej kuchni, szczególnie w zupach i wywarach warzywnych.

 

Jak uprawiać pietruszkę korzeniową?

Uprawa pietruszki w kraju zajmuje stosunkowo niewielką powierzchnię i ma nieduże znaczenie gospodarcze. Pietruszka odporna jest na niskie temperatury, w związku z czym można ją uprawiać z siewu późnojesiennego, jak i bardzo wczesnego, wiosennego. Dojrzałe korzenie późnych odmian zimują bez szkody w gruncie pod śniegiem lub lekkim przykryciem. Nasiona pietruszki kiełkują przy 2-3°C. Zaznaczyć jednak warto, iż pietruszka jest wrażliwa na niedobór wody w glebie. Susza powoduje słabe wschody, wyrastanie małych, niekształtnych, często rozwidlonych korzeni. Pietruszka najlepiej udaje się na glebach żyznych, próchnicznych, zatrzymujących wodę. Na glebach zwięzłych i kwaśnych słabo wschodzi, źle rośnie i plonuje. Pietruszkę należy uprawiać w drugim roku po oborniku. Uprawa gleby powinna być głęboka i staranna. Aby korzeń pietruszki osiągnął odpowiednią długość i kształt, gleba musi być dobrze spulchniona i wolna od kamieni. Regularne podlewanie ma bezpośredni wpływ na jakość i strukturę korzenia pietruszki.

 

Jak siać pietruszkę korzeniową?

Nasiona wysiewa się możliwie najwcześniej na wiosnę. Praktykowany jest także siew ozimy w listopadzie. Nasiona umieszczamy w glebie rzędowo co 40cm, a na zagonach w linie co 20-25cm. Głębokość siania zależna jest od jakości gleby: na 1,5cm na glebie cięższej i do 2,5cm na glebie lżejszej. Na obsianie 1 ara potrzeba 50 - 70 gramów nasion pietruszki

Wczesny zbiór drobnych korzeni z nacią, przeznaczonych na sprzedaż 'na pęczki', rozpoczyna się w czerwcu. Wówczas wyrywa się rośliny stopniowo, w celu przerzedzenia zasiewów. Korzenie do przechowania sprząta się w październiku lub listopadzie. Średni plon korzeni z 1 ara wynosi około 200kg, w dobrych warunkach 300 kg lub więcej.

 

Jaką wybrać odmianę pietruszki korzeniowej?

Poniżej prezentujemy najczęściej wybierane przez naszych klientów odmiany pietruszki korzeniowej, w zależności od koloru i długości korzenia oraz terminów zbioru.

Pietruszka korzeniowa Cukrowa - odmiana selekcji krajowej, wczesna, na użytek letni i jesienny, bo korzenie źle się przechowują. Zostawiona na zimę w gruncie — wymarza. Nać dość bujna, ciemnozielona. Korzeń średniej długości, około 20cm, stożkowaty, ostro zwężający się ku dołowi. Główka wypukła. Kora biała, walec osiowy białawy z żółtą obwódką. Miąższ jędrny.

Pietruszka korzeniowa Berlińska - odmiana selekcji krajowej, późna, bardzo plenna, na użytek zimowy, bo bardzo trwała w przechowaniu. Nać bujna, ciemnozielona. Korzeń długości ok. 20cm, o kształcie wydłużonego stożka. Kora biała, walec kremowy, gruby. Miąższ jędrny.

Pietruszka korzeniowa Lenka - oryginalna odmiana polskiej hodowli, średnio późna, trwała w przechowaniu, plenna. Korzeń długości około 22cm, stożkowaty, równomiernie zwężający się ku dołowi, w kształcie pośredni między ‘Cukrową’ i ‘Berlińską’. Kora kremowobiała, walec biały z wyraźną żółtawą obwódką. Miąższ na ogół jędrny, czasem słabo gąbczasty, w smaku łagodny, słodki.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium