
Cebula siedmiolatka
Rabarbar ogrodowy
Czy warto stosować nawozy zielone?
Czas zasiewów wreszcie nastał
Pietruszka naciowa (Petroselinum crispum) - użytkową częścią pietruszki naciowej są bujne, delikatne w smaku, aromatyczne liście, zawierające więcej od naci pietruszki korzeniowej witamin A, C. B1, B2, żelaza, wapnia i olejków eterycznych. Nać może służyć nieprzerwanie przez cały rok jako bardzo wartościowa, surowa przyprawa do potraw, a także jako dekoracyjny, jadalny dodatek. Korzeń pietruszki naciowej jest cienki, zdrewniały, rozwidlony, niejadalny. Pietruszka naciowa dobrze zimuje w gruncie, a pod przykryciem zachowuje zielone liście. Wymaga gleby próchnicznej, żyznej, dostatecznie wilgotnej, ale nie podmokłej i niezbyt ciężkiej, nie zaskorupiającej się. Można ją uprawiać w drugim lub w trzecim roku po oborniku. Nasiona sieje się jak najwcześniej na wiosnę w rzędy co 20-30cm. Po wzejściu rośliny trzeba przerwać w rzędzie co 10cm. Dobrze znosi przesadzanie. Na 1 ar potrzeba 60-70 gramów nasion. We wrześniu — październiku, po ścięciu naci, można korzenie z bryłą korzeniową przenieść do szklarni, inspektu lub do innych pomieszczeń do pędzenia.