Wersje językowe

BEZPŁATNA PRZESYŁKA PRZY ZAMÓWIENIACH ZA MIN. 200ZŁ !!!

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE 607 537 744 pn-pt w godz. 7:00-15:00 ZAMÓWIENIA MAILOWE sklep@pnos.pl

PORADY OGRODNICZE

Seler korzeniowy

Seler korzeniowy to aromatyczna roślina dwuletnia, której częścią jadalną jest korzeń o lekko słodkawym smaku. Seler może być spożywany na surowo (jako składnik sałatek, dodatek do surówek) a także po obróbce termicznej (gotowanie, pieczenie). Posiada liczne właściwości zdrowotne, jest bogaty w witaminy i minerały. Nasiona selera korzeniowego w naszym sklepie internetowym, występują w odmianach różniących się wielkością i okresem wegetacji.

Seler korzeniowy ALBIN 0,5g Seler korzeniowy ALBIN 0,5g
Producent: PNOS
Cena:

3,99 zł

szt.
zobacz więcej
Seler korzeniowy MAKAR 1g Seler korzeniowy MAKAR 1g
Producent: PNOS
Cena:

2,99 zł

szt.
zobacz więcej
Seler korzeniowy TALAR 10g Seler korzeniowy TALAR 10g
Producent: PNOS
Cena:

16,99 zł

szt.
zobacz więcej
Seler korzeniowy TALAR 1g Seler korzeniowy TALAR 1g
Producent: PNOS
Cena:

3,19 zł

szt.
zobacz więcej

Seler korzeniowy (Apium graveolens L.) — do niedawna spełniał u nas rolę niemal wyłącznie warzywa przyprawowego (smakowego). Obecnie coraz powszechniej spotkany jest w postaci surówek, soku, w sałatkach jarzynowych. Wzrastająca popularność zawdzięcza uznanym przez dietetyków i żywieniowców wartościom odżywczym i leczniczym. Spichrzowy korzeń selera zawiera przede wszystkim duże ilości soli mineralnych, wśród nich najwięcej potasu, wapnia, magnezu, sodu i fosforu oraz olejek eteryczny działający pobudzająco na trawienie, apetyt, na czynność niektórych organów w organizmie. Seler zapobiega miażdżycy i artretyzmowi — przedłuża młodość. Wobec tych dużych wartości biologicznych, a także smakowych, spożycie, a tym samym produkcja selerów w kraju, wzrasta z roku na rok, tym bardziej ze seler jest również obecnie surowcem dla przemysłu przetwórczego. Seler ma duże wymagania glebowe i nawozowe. Udaje się tylko na glebach żyznych, próchnicznych, o dobrej strukturze, dostatecznie wilgotnych, nie zakwaszonych. Uprawia się go w pierwszym roku po oborniku lub kompoście danym jesienią (na glebach żyznych i próchnicznych można w drugim roku po oborniku), z obfitym dodatkiem nawozów mineralnych. Przed sadzeniem selera można zastosować przedplony (rzodkiewkę, sałatę, kalarepę) lub na małych powierzchniach stosować uprawę współrzędną z ogórkami, sałatą, cebulą z dymki, kalafiorami. Seler uprawia się wyłącznie z rozsady produkowanej w szklarni lub ciepłym inspekcie. Nasiona wysiewa się od połowy lutego do początku marca w ilości 3-4 gramów na 1m² przy zamierzonym pikowaniu rozsady, a w ilości 1 grama na 1m² bez pikowania. Na wy-produkowanie rozsady do obsadzenia 1 ara trzeba wysiać 1 gram nasion, z którego w dobrych warunkach można otrzymać nawet około 1500 sztuk roślin. Rozsadę o 3-5 liściach wysadza się do gruntu od połowy maja najpóźniej do połowy czerwca, w rozstawie 30-40x15-25cm. Wcześniejsze sadzenie może być przyczyną wybijania w pędy nasienne. Roślin nie należy sadzić głębiej niż rosły w inspektach. W czasie pielęgnacji selerów niewskazane jest podsypywanie ziemią, bo wywojuje to niepożądane wyrastanie korzeni bocznych w górnej części korzenia. Z zabiegów ważne jest nawadnianie w razie suszy, bo seler jest wrażliwy na niedobór wady, średni pion selerów z 1 ara wynosi 150-250kg.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium