Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Seler korzeniowy
Seler korzeniowy to aromatyczna roślina dwuletnia, której częścią jadalną jest korzeń o lekko słodkawym smaku. Seler może być spożywany na surowo (jako składnik sałatek, dodatek do surówek) a także po obróbce termicznej (gotowanie, pieczenie). Posiada liczne właściwości zdrowotne, jest bogaty w witaminy i minerały. Nasiona selera korzeniowego w naszym sklepie internetowym, występują w odmianach różniących się wielkością i okresem wegetacji.
Seler korzeniowy (Apium graveolens L.) — do niedawna spełniał u nas rolę niemal wyłącznie warzywa przyprawowego (smakowego). Obecnie coraz powszechniej spotkany jest w postaci surówek, soku, w sałatkach jarzynowych. Wzrastająca popularność zawdzięcza uznanym przez dietetyków i żywieniowców wartościom odżywczym i leczniczym. Spichrzowy korzeń selera zawiera przede wszystkim duże ilości soli mineralnych, wśród nich najwięcej potasu, wapnia, magnezu, sodu i fosforu oraz olejek eteryczny działający pobudzająco na trawienie, apetyt, na czynność niektórych organów w organizmie. Seler zapobiega miażdżycy i artretyzmowi — przedłuża młodość. Wobec tych dużych wartości biologicznych, a także smakowych, spożycie, a tym samym produkcja selerów w kraju, wzrasta z roku na rok, tym bardziej ze seler jest również obecnie surowcem dla przemysłu przetwórczego. Seler ma duże wymagania glebowe i nawozowe. Udaje się tylko na glebach żyznych, próchnicznych, o dobrej strukturze, dostatecznie wilgotnych, nie zakwaszonych. Uprawia się go w pierwszym roku po oborniku lub kompoście danym jesienią (na glebach żyznych i próchnicznych można w drugim roku po oborniku), z obfitym dodatkiem nawozów mineralnych. Przed sadzeniem selera można zastosować przedplony (rzodkiewkę, sałatę, kalarepę) lub na małych powierzchniach stosować uprawę współrzędną z ogórkami, sałatą, cebulą z dymki, kalafiorami. Seler uprawia się wyłącznie z rozsady produkowanej w szklarni lub ciepłym inspekcie. Nasiona wysiewa się od połowy lutego do początku marca w ilości 3-4 gramów na 1m² przy zamierzonym pikowaniu rozsady, a w ilości 1 grama na 1m² bez pikowania. Na wy-produkowanie rozsady do obsadzenia 1 ara trzeba wysiać 1 gram nasion, z którego w dobrych warunkach można otrzymać nawet około 1500 sztuk roślin. Rozsadę o 3-5 liściach wysadza się do gruntu od połowy maja najpóźniej do połowy czerwca, w rozstawie 30-40x15-25cm. Wcześniejsze sadzenie może być przyczyną wybijania w pędy nasienne. Roślin nie należy sadzić głębiej niż rosły w inspektach. W czasie pielęgnacji selerów niewskazane jest podsypywanie ziemią, bo wywojuje to niepożądane wyrastanie korzeni bocznych w górnej części korzenia. Z zabiegów ważne jest nawadnianie w razie suszy, bo seler jest wrażliwy na niedobór wady, średni pion selerów z 1 ara wynosi 150-250kg.