Wersje językowe

BEZPŁATNA PRZESYŁKA PRZY ZAMÓWIENIACH ZA MIN. 200ZŁ !!!

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE 607 537 744 pn-pt w godz. 7:00-16:00 ZAMÓWIENIA MAILOWE sklep@pnos.pl

PORADY OGRODNICZE

Seler naciowy

Seler naciowy nie tworzy zgrubienia spichrzowego. Częścią jadalną są grube, mięsiste, aromatyczne ogonki osiągające długość nawet 40-70cm i szerokość 3-4cm. Łodyga selera w 95% składa się z wody i jest niskokaloryczna (100g=13kcal!). Seler naciowy zatem to znakomite warzywo dla osób będących na diecie. Charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym a zawarty w nim błonnik przyspiesza przemianę materii i oczyszcza jelita. Nasiona selera naciowego w naszym sklepie posiadamy w dwóch odmianach.

Seler naciowy JEMNY 1g Seler naciowy JEMNY 1g
Producent: PNOS
Cena:

2,99 zł

szt.
zobacz więcej
  • nowość
Seler naciowy VERDE PASCAL 1g Seler naciowy VERDE PASCAL 1g
Producent: PNOS
Cena:

3,29 zł

szt.
zobacz więcej

Seler naciowy (liściowy), (Apium graveolens var. dulce (Mill.) DC.) - nie tworzy zgrubienia spichrzowego. Częścią jadalną są grube, mięsiste, aromatyczne ogonki osiągające długość nawet 40-70cm i szerokość 3-4cm. Mają kształt rynienkowaty, u dołu są mocno rozszerzone i żeberkowane. Jada się je na surowo w postaci sałatek albo gotowane jak szparagi. Ogonki selera naciowego są bogate w sole mineralne, zawierają witaminy C i A oraz olejek eteryczny, dający specyficzny i pikantny smak oraz pobudzający trawienie i apetyt. Uprawa i spożycie selera naciowego staje się u nas coraz bardziej popularne. Seler naciowy udaje się na glebach próchnicznych, w dobrej kulturze, dobrze się nagrzewających, nie zakwaszonych, dostatecznie wilgotnych. Najlepsze jakościowo plony uzyskuje się przy uprawie na oborniku lub kompoście. Wrażliwy jest na brak mikroelementów (bor. magnez, wapń). Uprawa tylko z rozsady. Wysiew nasion w szklarniach lub ciepłych inspektach od połowy lutego i w marcu. Korzystne jest pikowanie. Na wyprodukowanie rozsady do obsadzenia 1 ara trzeba wysiać 1 gram nasion. Rozsadę sadzi się do gruntu w drugiej połowie maja, najpóźniej do połowy czerwca w rozstawie 40-60x30cm, zależnie od żyzności gleby, sposobu dalszej uprawy i siły wzrostu odmiany. Ze względu na większą wartość odżywczą ogonków zielonych nie stosuje się bielenia roślin. Nawadnianie w czasie wzrostu jest warunkiem soczystości ogonków i nieparcenia. Zbiór selera naciowego rozpoczyna się we wrześniu i może trwać do mrozów. Z 1 ara można uzyskać około 200kg zielonej masy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium