Cebula siedmiolatka
Rabarbar ogrodowy
Czy warto stosować nawozy zielone?
Czas zasiewów wreszcie nastał
Seler naciowy
Seler naciowy nie tworzy zgrubienia spichrzowego. Częścią jadalną są grube, mięsiste, aromatyczne ogonki osiągające długość nawet 40-70cm i szerokość 3-4cm. Łodyga selera w 95% składa się z wody i jest niskokaloryczna (100g=13kcal!). Seler naciowy zatem to znakomite warzywo dla osób będących na diecie. Charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym a zawarty w nim błonnik przyspiesza przemianę materii i oczyszcza jelita. Nasiona selera naciowego w naszym sklepie posiadamy w dwóch odmianach.
Seler naciowy (liściowy), (Apium graveolens var. dulce (Mill.) DC.) - nie tworzy zgrubienia spichrzowego. Częścią jadalną są grube, mięsiste, aromatyczne ogonki osiągające długość nawet 40-70cm i szerokość 3-4cm. Mają kształt rynienkowaty, u dołu są mocno rozszerzone i żeberkowane. Jada się je na surowo w postaci sałatek albo gotowane jak szparagi. Ogonki selera naciowego są bogate w sole mineralne, zawierają witaminy C i A oraz olejek eteryczny, dający specyficzny i pikantny smak oraz pobudzający trawienie i apetyt. Uprawa i spożycie selera naciowego staje się u nas coraz bardziej popularne. Seler naciowy udaje się na glebach próchnicznych, w dobrej kulturze, dobrze się nagrzewających, nie zakwaszonych, dostatecznie wilgotnych. Najlepsze jakościowo plony uzyskuje się przy uprawie na oborniku lub kompoście. Wrażliwy jest na brak mikroelementów (bor. magnez, wapń). Uprawa tylko z rozsady. Wysiew nasion w szklarniach lub ciepłych inspektach od połowy lutego i w marcu. Korzystne jest pikowanie. Na wyprodukowanie rozsady do obsadzenia 1 ara trzeba wysiać 1 gram nasion. Rozsadę sadzi się do gruntu w drugiej połowie maja, najpóźniej do połowy czerwca w rozstawie 40-60x30cm, zależnie od żyzności gleby, sposobu dalszej uprawy i siły wzrostu odmiany. Ze względu na większą wartość odżywczą ogonków zielonych nie stosuje się bielenia roślin. Nawadnianie w czasie wzrostu jest warunkiem soczystości ogonków i nieparcenia. Zbiór selera naciowego rozpoczyna się we wrześniu i może trwać do mrozów. Z 1 ara można uzyskać około 200kg zielonej masy.