

Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Sałata rzymska
Sałata rzymska lub długolistna, to roślina z rodziny astrowatych, osiągająca do 15-20 cm. Zwarta główka sałaty złożona jest z długich, kruchych i pofalowanych liści o wyraźnym białym nerwie środkowym. Mają one delikatnie gorzkawy smak i świetnie sprawdzają się do przyrządzania sałatek, szczególnie Cezar. Najzdrowsze są te ciemnozielone.
Sałata rzymska (endywia letnia), (Lactuca sativa L. var. longifolia Lam.) - zwana również endywią letnią, tworzy duże, owalne, dość luźne główki. Wydłużone liście są kruche, soczyste, z lekką goryczką, ale bardzo smaczne, mniej delikatne niż sałaty masłowej. Ze względu na łamliwość liści i na złe przystosowanie do transportu, sałata rzymska nadaje się przede wszystkim do uprawy w ogródkach działkowych i przydomowych na okres letni. Odporna na długi dzień i wyższe temperatury, nie wybija tak szybko w pędy nasienne. Wymaga gleby żyznej, próchnicznej, dostatecznie wilgotnej, stanowiska ciepłego, słonecznego. Dobre wyniki daje przy jej uprawie zasilanie pogłówne i podlewanie. Sałatę rzymską najlepiej jest uprawiać z rozsady. Nasiona wysiewa się od początku kwietnia do końca maja, a nawet do początku czerwca. Okres przygotowania rozsady trwa około 4 tygodni. Rozsadę sadzi się w rozstawie 30x20cm. Do otrzymania rozsady na obsadzenie 1 ara trzeba wysiać około 4 gramów nasion. Okres wegetacji około 3 miesięcy.