Filtry przeglądania
Kategorie
Producent
Waga opakowania
Cena
-
od
do
PORADY OGRODNICZE
Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Nasiona buraka
Burak to nieocenione źródło witamin. Warzywo uprawiamy w Polsce niemal od zawsze, głównie do celów spożywczych. Od lat hodowcy dbają o jak najlepszy jakościowo korzeń, jednak nie możemy zapominać o części nadziemnej, która również jest jadalna i z biegiem lat zyskuje na uznaniu. W kategorii nasiona buraka wytypowaliśmy nasiona buraków korzeniowych - ćwikłowych i nasiona buraków liściowych.
Burak ćwikłowy ALEXIS 5g
- cylindryczne korzenie
- ciemnopurpurowy, soczysty miąższ
- na zupy, soki i przetwory
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Burak ćwikłowy BONA 500g
- kulisty korzeń
- polecany do przetwórstwa
- do długiego przechowaywania
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Burak ćwikłowy BONA 5g
- idealny na przetwory
- utrzymuje świeżość po zbiorze
- okrągły kształt
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Burak ćwikłowy CZERWONA KULA 2 - CZERWONA KULA REW 100g
- bardzo smaczny
- krwistoczerwony, smaczny miąższ
- bardzo plenny
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Burak ćwikłowy CZERWONA KULA 2 - CZERWONA KULA REW 10g
- plenny
- popularna odmiana
- kuliste korzenie
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Burak ćwikłowy CZERWONA KULA 2 - CZERWONA KULA REW 20g
- na zbiór letni i jesienny
- wysokie walory smakowe
- bardzo plenny
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Burak ćwikłowy CZERWONA KULA 2 - CZERWONA KULA REW 500g
- źródło witamin
- wysokie walory smakowe
- do długiego przechowywania
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Burak ćwikłowy CZERWONA KULA 2 - CZERWONA KULA REW 50g
- łatwy w uprawie
- bardzo smaczny
- wysoka plenność
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Burak ćwikłowy CZERWONA KULA 2 20g
- walory smakowe i zdrowotne
- do długiego przechowywania
- popularna odmiana na zbiór letni i jesienny
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Burak ćwikłowy D'EGYPTE 100g
- doskonały na zbór pęczkowy
- słodki miąższ
- odmiana wczesna
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Burak ćwikłowy D'EGYPTE 10g
- na botwinkę
- korzenie w kształcie dysku
- intensywnie czerwony, słodki miąższ
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Burak ćwikłowy D'EGYPTE 20g
- bardzo smaczny miąższ
- intensywnie czerwony
- idealny na botwinkę
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Burak ćwikłowy D'EGYPTE 500g
- wczesna, plenna odmiana
- słodki, czerwony miąższ
- polecany na zbiór pęczkowy
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Burak ćwikłowy MONORUBRA 10g
- walcowate korzenie z cienką skórką
- duża zawartość betaniny
- na domowe przetwory
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Burak ćwikłowy Nochowski 100g
- duża zawartość betaniny
- bardzo plenny
- ciemnowiśniowy, słodki miąższ
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Burak ćwikłowy NOCHOWSKI 10g
- do zaopatrzenia rynku
- duża zawartość suchej masy
- do produkcji barwników spożywczych
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Burak ćwikłowy OKRAGŁY CIEMNOCZERWONY 100g
- idealny na jesień i zimę
- duże korzenie
- wysoka zawartość cukrów
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Burak ćwikłowy OKRAGŁY CIEMNOCZERWONY 500g
- duży plon
- dobre przechowywanie zimą
- ciemnoczerwone, kuliste korzenie
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Burak ćwikłowy OKRĄGŁY CIEMNOCZERWONY 10g
- duża zawartość czerwonego barwnika
- trwały w przechowywaniu
- wysoki plon
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Burak ćwikłowy OKRĄGŁY CIEMNOCZERWONY 20g
- nie kumuluje azotanów
- popularna odmiana
- do długiego przechowywania
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Nasiona buraka - wartościowe, łatwe w uprawie, pełne witamin
Burak ćwikłowy (Beta vulgaris) to jedno z najbardziej cenionych warzyw w polskich ogrodach. Znany od tysięcy lat, wywodzi się z dzikich form rosnących między wybrzeżami Morza Śródziemnego a Morzem Czarnym. Pierwsze wzmianki o jego uprawie sięgają czasów babilońskich.
W Polsce burak cieszy się dużą popularnością, nie tylko ze względu na smaczny korzeń, ale także młode liście, które zyskują coraz większe uznanie w kuchni. W sklepie PNOS oferujemy nasiona buraka ćwikłowego oraz nasiona buraka liściowego - w starannie wyselekcjonowanych odmianach, idealnych do uprawy amatorskiej i profesjonalnej.
Wartości odżywcze buraka - dlaczego warto go uprawiać?
Buraki są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Zawierają:
- cukry i białko,
- witaminy C, B1, B2, PP i prowitaminę A,
- sole mineralne: potas, wapń, fosfor, cynk, sód,
- betaninę – naturalny barwnik o działaniu przeciwutleniającym,
- substancje pektynowe wspierające trawienie.
Dzięki temu burak ma szerokie zastosowanie w kuchni i przetwórstwie - od barszczu, przez sałatki, po naturalne barwniki spożywcze.
Wymagania uprawowe - co warto wiedzieć?
Burak to warzywo, które wysiewa się bezpośrednio do gruntu, ponieważ nie uprawia się go z rozsady. Roślina jest wrażliwa na przymrozki, dlatego z siewem nie należy się spieszyć – najlepiej przeprowadzić go dopiero wtedy, gdy minie ryzyko nocnych spadków temperatury.
Buraki najlepiej rosną na glebach piaszczysto-gliniastych, żyznych i bogatych w próchnicę. Mają stosunkowo niewielkie wymagania wodne, ale wykazują największe zapotrzebowanie na wilgoć w fazie kiełkowania, wschodów i intensywnego przyrostu korzenia. Właściwie dobrane stanowisko i odpowiednie podlewanie pozwolą uzyskać dorodne plony o wysokich walorach smakowych i odżywczych.
Rodzaje buraków – czym różni się burak liściowy od ćwikłowego?
Burak ćwikłowy to odmiana, w której częścią użytkową jest przede wszystkim mięsisty, kulisty lub wydłużony korzeń. Korzeń buraka ćwikłowego w zależności od odmiany osiąga średnicę od 5 do nawet 10 cm i długość do około 15 cm.Właśnie on trafia do domowych spiżarni - wykorzystywany jest do przygotowania barszczu, soków, przetworów i dań obiadowych.
Z kolei burak liściowy nie wytwarza zgrubiałego korzenia. W jego przypadku cennym surowcem są szerokie liście oraz łodyga. Burak liściowy inaczej boćwina znajduje szerokie zastosowanie kulinarne, można ją dusić, gotować, dodawać do sałatek i zup. To warzywo szybkie w uprawie i wielokrotnie zbierane w ciągu sezonu.