Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Nasiona selera
Nasiona selera to świetny wybór do warzywnego ogrodu. W ofercie sklepu posiadamy nasiona selera w naciowego oraz nasiona selera korzeniowego. Obydwie rośliny zawierają dużo cennych witamin (szczególnie C i K) oraz mikro i makroelementów (betakaroten, potas, cynk). Spożywanie selera obniża ciśnienie, świetnie nawadnia organizm, pomaga regulować poziom glukozy we krwi a także pobudza przemianę materii i pomaga pozbyć się zaparć.
Seler naciowy VERDE PASCAL 1g
SELER NACIOWY VERDE PASCAL 1g
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Seler korzeniowy (Apium graveolens L. var. rapaceum Mill) pochodzi od dziko rosnącego w Europie, Północnej Afryce, Azji Zachodniej selera błotnego. W czasach starożytnych seler stosowany był jako roślina ozdobna i lecznicza. Seler korzeniowy jest uprawiany dopiero od XVIII wieku.
Korzeń spichrzowy selera zawiera duże ilości soli mineralnych: potasu, wapnia, sodu, magnezu, fosforu i żelaza i niewiele witamin z grupy B i witaminy C. W blaszkach i ogonkach liściowych tego warzywa znajduje się więcej soli mineralnych i witamin niż w korzeniu. We wszystkich częściach selera znajduje się olejek eteryczny pobudzający apetyt, trawienie i czynność nerek.
Seler jest rośliną klimatu umiarkowanego. Jako roślina błotna seler potrzebuje do swego wzrostu dużo wody. W czasie całego okresu wegetacji wilgotność gleby powinna przekraczać 60% ogólnej pojemności wodnej. Warzywo ma duże wymagania glebowe. Udaje się jedynie na glebach o dobrej strukturze, zasobnych w substancje organiczne, dobrze zatrzymujące wodę, ale nie podmokłych i nie znosi gleb kwaśnych.
Z uwagi na długi okres wegetacji oraz na długi okres kiełkowania nasion uprawa tego warzywa w gruncie możliwa jest jedynie z rozsady. Ważne jest aby rośliny nie były sadzone głębiej niż rosły w czasie produkcji rozsady.
Najlepiej przechowuje się selery w kopcach, przy czym niezbędne jest dokładne przesypywanie piaskiem tak by poszczególne korzenie nie stykały się ze sobą. Plon z 1 ha 15-25t.