Cebula siedmiolatka
Rabarbar ogrodowy
Czy warto stosować nawozy zielone?
Czas zasiewów wreszcie nastał
Burak liściowy
Burak liściowy przywędrował do nas z basenu Morza Śródziemnego. Uprawia się go dla liści oraz ogonków liściowych. Korzenie nie nadają się do spożycia. W porównaniu do buraka ćwikłowego lepiej toleruje niskie temperatury. Ciekawą propozycją w ofercie nasion warzyw PNOS jest mieszanka odmianowa 'Bright Lights'.
Burak liściowy zwany boćwiną (nie utożsamiać z botwiną, które stanowią młode liście buraka ćwikłowego), uprawiany jest w Polsce rzadko i niemal wyłącznie przez amatorów. Jego wartość odżywcza polega na stosunkowo dużej, w porównaniu z innymi warzywami, ilości lekko strawnego białka, wysokiej zawartości żelaza i wapnia oraz witamin.
Jak uprawiać buraki liściowe?
Burak liściowy nie tworzy grubego, jadalnego korzenia spichrzowego. Częścią użytkową są bardzo duże, mięsiste, często pomarszczone liście, barwy żółtozielonej do ciemnozielonej - zależnie od odmiany. Burak liściowy nie jest wymagający w stosunku do gleby. Nie udaje się jednak na piaskach i na ciężkich glinach. Nasiona buraka liściowego wysiewa się wprost do gruntu od połowy kwietnia do końca czerwca, w rzędy co 30-40cm. Po wzejściu rośliny przerywa się ją w rzędzie, najpierw co 7-8cm, później co 20-30cm. Wyrwane rośliny można wykorzystać do spożycia. Na 1 ar wysiewa się 150-200 gram nasion buraka liściowego. Okres od wysiewu do początku zbiorów wynosi 8-10 tygodni. Najsmaczniejsze są liście młode. Im starsze liście tym ich smak bardziej gorzki.
Odmianą buraka liściowego o całych zielonych liściach jest burak liściowy ‘Lukullus’. Charakteryzuje się pokarbowanymi, żółtozielonymi liśćmi. Ich zaletą jest wielkość – rosną do 70cm długości i 30cm szerokości. Ogonki liściowe są zielonkawobiałe, grube. Nerwy liściowe płaskie, szerokie i jasne.