Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Nasiona musztardowca
Musztardowiec to średniej wielkości roślina jednoroczna. Cechujące się delikatnymi, postrzępionymi liśćmi, o pieprzno-musztardowym smaku. Liście zawierają duże ilości kwasu foliowego, mikroelementów oraz sulforafanu. Mogą być spożywane surowe i po obróbce termicznej. Idealne do sałatek, sosów czy zup. Musztardowiec jest rośliną łatwą w uprawie, niewymagającą i odporną na chłód. Nasiona musztardowca znajdziesz w ofercie sklepu wysyłkowego PNOS w dwóch odmianach: 'Green Fire' i 'Red Frills'.
Musztardowiec zwany także gorczycą sarepską lub kapustą sitowatą, uprawiany jest od wieków w krajach azjatyckich. Cieszy się popularnością ze względu na uprawę swoich jadalnych liści. Posiada charakterystyczny, lekko pikantny smak, za który jest ceniony na całym świecie. Liście musztardowca stanowią doskonałe uzupełnienie wielu potraw. Musztardowiec swoim wyglądem delikatnie przypomina rukolę, jednak jego liście są bardziej pikantne w smaku niż gorzkie. Oprócz liście, jadalne są również kwiaty, łodygi i nasiona.
Jak uprawiać musztardowca?
Uprawa musztardowca jest stosunkowo prosta, co sprawia, że nadaje się zarówno do profesjonalnych plantacji, jak i dla amatorów ogrodnictwa. Nie ma dużych wymagań co do uprawy, potrafi znieść przymrozki nawet do -5°C.
Roślinę możemy wysiewać na rozsady lub wprost do gruntu. Nasiona musztardowca mają charakterystyczną żółto-brązową barwę i najlepiej rosną na słonecznym stanowisku, w glebie bogatej w wapń. Roślina może być hodowana w ogrodach, na działkach oraz w pojemnikach, z rozsady lub bezpośrednio. Nasiona musztardowca zazwyczaj wysiewa się w marcu w pojemnikach, a po upływie około miesiąca można przesadzić je do większych donic. Aby ograniczyć ryzyko uszkodzenia delikatnych korzeni, zaleca się użycie doniczek torfowych, które można następnie umieścić w większych donicach z ziemią bądź na grządce. Nasiona umieszczamy w podłożu na głębokość około 1cm. Aby cieszyć się dorodnymi liśćmi musztardowca należy zadbać o regularne dostarczanie nawozów oraz systematyczny dopływ wody.
Jest to roślina niewymagająca specjalnych zabiegów, do tego dość dobrze radzi sobie w niskich temperaturach. Ku zdziwieniu niektórych ogrodników smak liści musztardowca staje się intensywniejszy uprawiając go w niskich tempareturach. Warto dodatkowo co jakiś czas kontrolować jakość liści, by wykluczyć obecność szkodników.