Cebula siedmiolatka
Rabarbar ogrodowy
Czy warto stosować nawozy zielone?
Czas zasiewów wreszcie nastał
Nasiona musztardowca
Musztardowiec to średniej wielkości roślina, cechująca się delikatnymi, postrzępionymi liśćmi, o pieprzno-musztardowym smaku. Liście te zawierają duże ilości kwasu foliowego, mikroelementów oraz sulforafanu. Mogą być spożywane surowe i po obróbce termicznej. Idealne do sałatek, sosów czy zup. Jest rośliną łatwą w uprawie, niewymagającą i odporną na chłód. Nasiona musztardowca znajdziesz u nas w dwóch odmianach.
Musztardowiec, zwany także gorczycą sarepską lub kapustą sitowatą, uprawiany jest od wieków w krajach azjatyckich. Cieszy się popularnością ze względu na uprawę swoich jadalnych liści. Posiada on charakterystyczny, lekko pikantny smak, co sprawia, za który jest ceniony na całym świecie. Liście musztardowca stanowią doskonałe uzupełnienie wielu potraw, nadając im intensywny smak.
Musztardowiec swoim wyglądem, delikatnie przypomina rukolę, jednak jego liście są bardziej pikantne w smaku niż gorzkie. Oprócz liście, jadalne są również kwiaty, łodygi i nasiona. Nie ma dużych wymagań co do uprawy, potrafi znieść przymrozki nawet do -5°C. Roślinę możemy wysiewać na rozsady lub wprost do gruntu. Nasiona musztardowca mają charakterystyczną żółto-brązową barwę i najlepiej rosną na słonecznym stanowisku, w glebie bogatej w wapń.
Uprawa musztardowca jest stosunkowo prosta, co sprawia, że nadaje się zarówno do profesjonalnych plantacji, jak i dla amatorów ogrodnictwa. Roślina może być hodowana w ogrodach, na działkach oraz w pojemnikach, z rozsady lub bezpośrednio. Nasiona musztardowca zazwyczaj wysiewa się w marcu w pojemnikach a po upływie około miesiąca można przesadzić je do większych donic. Aby ograniczyć ryzyko uszkodzenia delikatnych korzeni, zaleca się użycie doniczek torfowych, które można następnie umieścić w większych donicach z ziemią. Głębokość siewu powinna wynosić około 1 cm.