
Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Sałata krucha (lodowa)
Sałata krucha, nazywana również lodową jest charakterystyczna ze względu na swoje sztywne, grube i pofałdowane liście. Zielone, długie i kruche liście są delikatne w smaku i zawierają witaminy A, D, E, B9, kwas foliowy oraz beta-karoten. Są również źródłem żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Sałata lodowa dobrze przechowuje się w lodówce ze względu na dużą zawartość wody. Z racji swojej chrupiącej konsystencji idealnie nadaje się do sałatek, kanapek i burgerów. Może być także używana do ozdabiania potraw, zamiast tradycyjnej dekoracji liściowej.