Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Nasiona rukoli
Rukola to jednoroczna, zaliczana do leczniczych roślina. Dostarcza witamin A, B, C, K, zawiera sporo żelaza, cynku, potasu i wapnia. Liście rukoli zbiera się przed jej kwitnieniem. Dodaje się je do sałatek, kanapek, twarogów i zimnego mięsa. Rukola jest rośliną ciepłolubną. W naszym sklepie internetowym znajdziesz tradycyjne nasiona rukoli Eruca Sativa, nasiona rukoli na taśmie oraz nasiona rukoli na kiełki.
Pochodząca z obszaru Morza Śródziemnego rukola stała się popularnym dodatkiem do dań. Oprócz swojego wyjątkowego smaku i bogactwa witamin, wyróżnia się prostotą w pielęgnacji i cieszy intensywniejszym aromatem jeżeli pochodzi z własnej uprawy.
Rukola nie ma zbyt wysokich wymagań, ale aby rosła szybko i obficie, potrzebuje odpowiednich warunków. Można uprawiać ją zarówno w ogrodzie, jak i w domu. Ze względu na płytki system korzeniowy, świetnie sprawdza się w doniczkach. Najlepsze dla niej są lekko zacienione miejsca, ponieważ zbyt mocne nasłonecznienie może spowodować przesuszenie liści. Gleba powinna być żyzna i przepuszczalna, warto ją wcześniej wzbogacić kompostem i utrzymywać obojętne pH.
Podobnie jak inne warzywa liściowe, rukola ma tendencję do wzrostu w czasie upałów i kwitnienia. Liście można zbierać, gdy roślina zaczyna wyrastać na kwiaty, ale można też zostawić ją na dalszy wzrost, by osiągnęła intensywniejszy smak. Po ścięciu, niektórzy pozostawiają rośliny, aby wyrosły ponownie, gdyż rukola ma zdolność do regeneracji. Kwiatostany mogą osiągnąć do 60-90 cm wysokości i mają małe, białe kwiaty na szczycie.
100 gramów rukoli zapewnia prawie całe dzienne spożycie witaminy K i prawie połowę dziennej dawki witaminy A. Przyczynia się również do znaczącego spożycia witaminy C oraz kwasu foliowego. Rukola jest także bogatym źródłem witamin z grupy B. Jej zawartość witamin przewyższa znacznie sałatę lodową.