Cebula siedmiolatka
Rabarbar ogrodowy
Czy warto stosować nawozy zielone?
Czas zasiewów wreszcie nastał
Nasiona pasternaku
Pasternak to roślina należąca do rodziny selerowatych. Jest warzywem korzeniowym o białym, długim i owalnym korzeniu, który jest jadalny i ma słodkawy smak. Posiada dużą wartość odżywczą (skrobia, witaminy, sole mineralne, olejki eteryczne), jest łatwy w uprawie oraz cechuje go trwałość w przechowywaniu. Nasz sklep internetowy oferuje nasiona pasternaku półdługiego w trzech gramaturach.
Pasternak (Pastinaca sativa L.) - przed rozpowszechnieniem się ziemniaków i marchwi dość często u nas uprawiany i spożywany, należy obecnie do warzyw rzadko spotykanych. Ze względu jednak na dużą wartość odżywczą (skrobia, witaminy, sole mineralne, olejki eteryczne), łatwość uprawy i wysoką plenność oraz trwałość w przechowaniu zasługuje na rozpowszechnienie. Częścią użytkową jest dość duży korzeń spichrzowy, podobny do korzenia pietruszki. Nać stanowi cenną paszę, zwłaszcza dla trzody chlewnej. Korzenie pasternaku nadają się na surówki, gotowane — na przeciery (puree z ziemniakami i innymi warzywami) lub na przyrządzanie jak szparagi. Pasternak, wytrzymały na mrozy, może zimować w gruncie bez przykrycia. Wymaga gleby próchnicznej, w dobrej kulturze, głębokiej i dostatecznie wilgotnej. Gleby bardzo ciężkie, zlewne, kwaśne i zachwaszczone nie nadają się pod jego uprawę. Najodpowiedniejsze jest stanowisko w drugim lub trzecim roku po oborniku. Nasiona należy siać jak najwcześniej — od połowy marca do połowy kwietnia w rzędy 25-40cm. Na 1 ar potrzeba 60-80 gramów nasion. Ze względu na długi okres kiełkowania (2-3 tygodnie) dobrze jest dać wsiewkę nasion szybko kiełkujących (sałata, rzodkiewka), co umożliwi odchwaszczenie pasternaku przed jego wzejściem. Przy zagęszczonych wschodach pasternak przerywa się, pozostawiając rośliny w rzędzie w odstępach 5-6cm. Przeciętny plon z 1 ara wynosi 300-400kg.
Pasternak ‘Półdługi Biały’ – odmiana późna na użytek zimowy, często wykorzystywana jako pastewna. Bardzo plenna. Rozeta liściowa bujna, liście duże, na długich ogonkach. Korzeń spichrzowy długości około 25cm, klinowaty, zwężający się stopniowo ku dołowi. Miąższ biały.