Cebula siedmiolatka
Rabarbar ogrodowy
Czy warto stosować nawozy zielone?
Czas zasiewów wreszcie nastał
Papryka ostra
Papryka ostra jest jednym z najbardziej popularnych i charakterystycznych warzyw uprawianych szczególnie na przyprawę. Znana jest ze swojego intensywnego ostrego smaku i pikantności. Za ostry smak papryki odpowiada kapsaicyna, działająca na receptory na języku, powodując uczucie pieczenia i gorąca. Im wyższe stężenie kapsaicyny, tym bardziej ostra jest papryka. Paprykę ostrą możemy spożywać na surowo jak i po obróbce termicznej. W postaci suszonej i mielonej doda oryginalnego smaku każdej potrawie. Badania sugerują, że kapsaicyna zawarta w ostrej papryce wpływa na spalanie kalorii i przyspiesza przemianę materii. Nasiona papryki ostrej w naszym sklepie internetowym różnią się wielkością, kolorem, kształtem i okresem wegetacji.