Cebula siedmiolatka
Rabarbar ogrodowy
Czy warto stosować nawozy zielone?
Czas zasiewów wreszcie nastał
ZAKŁADANIE TRAWNIKA
1. Przygotowanie terenu
Należy przekopać glebę na głębokość 25-30 cm, usuwając starą darń, głęboko korzeniące się chwasty oraz kamienie. Zaleca się nawożenie przedsiewne wieloskładnikowymi nawozami mineralnymi w ilości 3-5 kg/100m².
Nawóz do trawników możesz kupić tutaj
W przypadku gleb kwaśnych dodatkowo należy zastosować nawozy wapniowe. Przygotowane podłoże należy wyrównać i mocno ubić(deską, walcem).
2. Wysiew nasion
Trawę najlepiej siać w ilości 1kg/35m². Przygotowaną porcję nasion należy podzielić na dwie części: jedną wysiewa się wzdłuż, a drugą w poprzek - tzw. siewem krzyżowym. Nasiona należy lekko zmieszać z glebą na głębokość 0,5 - 1cm, a następnie mocno ubić.
Całość uprawy wymaga długiego, ale delikatnego zraszania. Od momentu wschodów należy obficie zraszać, a w czasie wegetacji systematycznie nawadniać.
3. Pielęgnacja
Pierwsze koszenie wykonuje się, gdy trawa osiągnie ok. 10cm. Skracamy ją wówczas do połowy. Drugie koszenie zalecane jest po odrośnięciu trawy do ok. 8cm i analogicznie kosimy do wysokości 4 cm.
W okresie suszy należy unikać zbyt krótkiego strzyżenia trawy (poniżej 3 cm), aby nie dopuścić do przesuszenia korzeni.
Koszenie należy wykonywać rano lub wieczorem, pamiętając aby nie pozostawić skoszonej trawy na trawniku, która utrudniałaby odrastanie młodych traw. Po każdym koszeniu trawnik należy obficie podlać, najlepiej wieczorem.
W okresie wegetacji (marzec - wrzesień) wskazane jest nawożenie trawnika raz w miesiącu.