

Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Patison
Patison jest jedną z odmian dyni. Najczęściej przyjmuje postać o pękatym i spłaszczonym kształcie, z charakterystycznymi wyżłobieniami na brzegach. Patison ma wyjątkowy smak, który jest delikatny, orzeźwiający, niektórym przypomina smak ogórka. Patison to warzywo, które posiada ogromną ilość witamin i minerałów oraz źródłem potasu, wapnia i magnezu. W ofercie naszego sklepu posiadamy nasiona patisonów w odmianach takich jak: patison 'Disco', patison 'Orange', patison 'Gagat', biały patison 'Polo F1' oraz mieszankę odmian patisonów.
Nasiona patisona
Patison jest jedną z odmian dyni zwyczajnej. Cechuje go nie tylko oryginalny wygląd, spłaszczone, dyskowate owoce z charakterystycznymi wyżłobieniami, ale też delikatny, lekko orzeźwiającym smak przypominający ogórka. Co więcej, patisony są bogate w witaminy (w tym witaminę C), minerały oraz nie kumulują metali ciężkich, dzięki czemu doskonale wpisują się w ideę zdrowej żywności.
Jakie odmiany patisona znajdziesz w sklepie internetowym PNOS?
W naszej ofercie znajdziesz sprawdzone odmiany patisonów m.in.:
- Patison 'Disco'-wczesna odmiana o krzaczastym pokroju i jasnokremowym miąższu, odporna na mączniaka rzekomego.
- Patison 'Gagat'-atrakcyjna odmiana o ciemnym ubarwieniu.
- Patison 'Orange'-wyróżnia się intensywnym, pomarańczowym kolorem owoców.
- Patison 'Polo F1'-plenna, odporna odmiana nagrodzona Złotym Medalem Polagra 2005, świetna zarówno do zbioru młodych owoców, jak i do uprawy na pełną dojrzałość.
- Mieszanka odmian patisonów-idealna dla tych, którzy chcą uzyskać różnorodny plon.
Jak uprawiać patisony?
Patisony najlepiej rosną na glebach żyznych, dobrze przepuszczalnych i bogatych w próchnicę. Jakie warunki lubią patisony? Warzywo to preferuje słoneczne stanowiska i ciepłe temperatury. Wysiew nasion patisona pod osłony można rozpocząć już w kwietniu, a do gruntu nasiona należy wysiewać w maju. Należy pamiętać o zachowaniu rozstawy 100x80 cm.
Patison to warzywo mało wymagające, a w przypadku odmian takich jak 'Disco' i 'Polo F1', ochrona chemiczna nie jest konieczna. Warzywa te są odporne na mączniaka rzekomego, oraz dobrze znoszą chłody. Jak pielęgnować uprawę patisona? Rośliny warto regularnie podlewać (szczególnie w okresie owocowania), a także usuwać chwasty i spulchniać glebę. Ważne jest także zachowanie odpowiedniego płodozmianu. Patisona nie należy uprawiać po innych dyniowatych przez co najmniej 3–4 lata. Natomiast doskonałym przedplonem będą rośliny takie jak bób, groch czy buraki.
Czy warto sadzić patisona?
Patison to warzywo nie tylko ciekawe wizualnie, ale i wartościowe dietetycznie. Czy patison jest zdrowy? Zawiera witaminę C, potas, wapń, magnez i inne składniki mineralne, co czyni go zdrowym, wartościowym warzywem. Jak wykorzystać patisona w kuchni? Można go grillować, faszerować, marynować lub dodawać do leczo. Najwięcej wartości odżywczych zawierają młode owoce, dlatego warto zbierać je jeszcze zanim osiągną pełny rozmiar.