Dynia zwycz. patison GAGAT 3g
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Patison 'GAGAT'
Gagat to odmiana wczesna odmiana dyni zwyczajnej, krzaczasta o silnym wzroście i luźnym pokroju. Wytwarza patisony o kształcie dysku z delikatnym ząbkowaniem na brzegach. Liście są ciemnozielone, owoce natomiast w ostatnim etapie dojrzewania zmieniają kolor skórki z mocno zielonego na prawie czarny, a ich soczysty i kruchy miąższ staje się wtedy białokremowy. Owoce osiągają do 8cm długości i do 20cm średnicy, zawierają znaczące ilości witaminy C (najwięcej w młodych owocach).
Gagat powinien być uprawiany na glebie żyznej i ciepłej i zasobnej w wodę. Owoce będą gotowe do zbioru w okresie od lipca do października. Warto dodać, że z jednej rośliny można uzyskać ich nawet 50. Z kolei plon patisonów małych (o średnicy do 8cm) wynosi około 4kg na 10m2. Rośliny nie wymagają ochrony chemicznej. Nie kumulują metali ciężkich.
Gagat można spożywać zarówno na surowo (np. jako składnik sałatek), jak i konserwować czy kwasić. Świetnie nadaje się do przetworzenia, np. na leczo czy do zapiekania z farszem. Odmiana nadaje się do długotrwałego przechowywania.
Liczba nasion: 6-8szt. w gramie
Norma wysiewu: 2-4 na rozsadę, 3-5 do gruntu kg/ha
Termin wysiewu: IV pod osłonami, V do gruntu
Rozstawa: 100x80 cm
Termin zbioru: VII - X
Opakowanie: 3g