Cebula siedmiolatka
Rabarbar ogrodowy
Czy warto stosować nawozy zielone?
Czas zasiewów wreszcie nastał
Nasiona endywii
Endywia jest warzywem, której liście przypominają sałatę i tak również jest pożytkowana. Endywia zyskuje coraz większą popularność w kuchni Polskiej, ze względu na swój oryginalny, lekko gorzki smak oraz szeroką gamę prozdrowotnych właściwości. Wysoce wyselekcjonowane nasiona endywii wysiewa się od początku kwietnia do końca maja, a nawet do początku czerwca. Okres przygotowania rozsady trwa około 4 tygodni. Rozsadę sadzi się w rozstawie 30x20cm. Okres wegetacji około 3 miesięcy.
Sałata rzymska (endywia letnia), (Lactuca sativa L. var. longifolia Lam.) - zwana również endywią letnią, tworzy duże, owalne, dość luźne główki. Wydłużone iście są kruche, soczyste, z lekką goryczką, ale bardzo smaczne, mniej delikatne niż sałaty masłowej. Ze względu na łamliwość Iści i na złe przystosowanie do transportu, sałata rzymska nadaje się przede wszystkim do uprawy w ogródkach działkowych i przydomowych na okres letni. Odporna na długi dzień i wyższe temperatury, nie wybija tak szybko w pędy nasienne. Wymaga gleby żyznej, próchnicznej, dostatecznie wilgotnej, stanowiska ciepłego, słonecznego. Dobre wyniki daje przy jej uprawie zasilanie pogłówne i podlewanie. Sałatę rzymską najlepiej jest uprawiać z rozsady. Nasiona wysiewa się od początku kwietnia do końca maja, a nawet do początku czerwca. Okres przygotowania rozsady trwa około 4 tygodni. Rozsadę sadzi się w rozstawie 30x20cm. Do otrzymania rozsady na obsadzenie 1 ara trzeba wysiać około 4 gramów nasion. Okres wegetacji około 3 miesięcy.