Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Nasiona endywii
Endywia jest warzywem, której liście przypominają sałatę i tak również jest pożytkowana. Jest to roślina jednoroczna. Zyskuje coraz większą popularność w kuchni polskiej ze względu na swój oryginalny, lekko gorzki smak oraz szeroką gamę prozdrowotnych właściwości. W ofercie nasion warzyw PNOS prezentujemy nasiona endywii De Meaux.
Endywia letnia (Lactuca sativa L. var. longifolia Lam.) tworzy duże, owalne, dość luźne główki. Wydłużone liście są kruche, soczyste, z lekką goryczką, ale bardzo smaczne, mniej delikatne niż sałaty masłowej. Ze względu na łamliwość liści i na złe przystosowanie do transportu, endywia kędzierzawa nadaje się przede wszystkim do uprawy w ogródkach działkowych i przydomowych na okres letni.
Jak uprawiać endywię?
Endywia jest odporna na długi dzień i wyższe temperatury. Nie wybija tak szybko w pędy nasienne. Wymaga gleby żyznej, próchnicznej, dostatecznie wilgotnej. Stanowisko, na którym planujemy hodować endywię powinno być ciepłe i dobrze nasłonecznione. Dobre wyniki daje przy jej uprawie zasilanie pogłówne i podlewanie. Endywię najlepiej jest uprawiać z rozsady. Wyselekcjonowane nasiona wysiewa się od początku kwietnia do końca maja, a nawet do początku czerwca. Okres przygotowania rozsady trwa około 4 tygodni. Rozsadę sadzi się w rozstawie 30x20cm. Do otrzymania rozsady na obsadzenie 1 ara trzeba wysiać około 4 gramów nasion. Okres wegetacji to około 3 miesięcy.