
Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Kapusta czerwona
Kapusta jest warzywem typowo uprawowym, nie występuje w stanie dzikim. Liście kapusty czerwonej swoją barwę zawdzięczają zawartości antocyjanów. Tworzą zwarte główki. W zależności od odmiany, mogą przybierać kształt stożkowy, kulisty, spłaszczony. Wybierając odmianę nasion kapusty oprócz walorów wizualnych zwracamy uwagę również na długość okresu wegetacji. Jedną z wcześniejszych odmian nasion kapusty czerwonej jest kapusta 'Rufus'. Zachęcamy do wzbogacania swojej kuchni o dania z kapusty czerwonej gdyż jest bogatym źródłem żelaza i magnezu. Antocyjany wspierają wchłanianie witamin, wzmacniają naczynia krwionośne i wykazują działanie antyalergiczne.