Cebula siedmiolatka
Co warto wiedzieć o mrozoodpornej cebuli?
Rabarbar ogrodowy
Rzewień ogrodowy w roli głównej.
Czy warto stosować nawozy zielone?
Nawozy zielone jako ekologiczna alternatywa nawożenia roślin.
Czas zasiewów wreszcie nastał
Jak siać, aby urosło?
Nasiona roszponki
Roszponka jest rośliną roczną, czasem dwuletnią i należy do rodziny kozłkowatych. Jej częścią jadalną są niezbyt duże liście, tworzące rozetę. Jada się je na surowo, jak sałatę, są smaczne, kruche, bez goryczki. Roszponka jest bogatym źródłem witamin C i A oraz soli mineralnych. Roszponkę bez trudu wyhodujesz w swoim ogrodzie ale również w doniczkach na balkonie lub na kuchennym parapecie.
Roszponka warzywna—( Valerianella locusta L.) - roślina pochodzenia śródziemnomorskiego należąca do rodziny kozłkowatych. Uprawia się ją jako poplon na okres późnojesienny i zimowy (mrozoodporna, zimuje dobrze pod okrywą śnieżną), w którym występuje deficyt świeżych, zielonych warzyw. Z wymienionych względów, jak i z uwagi na łatwość uprawy zasługuje na jak najszersze rozpowszechnienie. Roszponka wymaga gleby żyznej, próchnicznej, w dobrej kulturze, nie zachwaszczonej. Dobrze udaje się po roślinach, pod które dany był jesienią obornik. Nasiona wysiewa się od końca lipca do końca sierpnia w rzędy co 15-25cm. Na 1 ar potrzeba 60-80 gramów nasion, zależnie od rozstawy rzędów. Po wzejściu rośliny przerywa się w rzędzie co 10-15cm. Zabiegi pielęgnacyjne ograniczają się do bardzo starannego odchwaszczania, saletrowania oraz nawadniania w razie suszy. Przy przeznaczeniu roślin na zbiór zimowy po przemarznięciu ziemi zagony należy lekko przykryć słomą, łętami. Zbiór roszponki rozpoczyna się w końcu października i może trwać przez zimę. Z 1 ara zbiera się 50-80kg zielonej masy.