
Cebula siedmiolatka
Rabarbar ogrodowy
Czy warto stosować nawozy zielone?
Czas zasiewów wreszcie nastał
Bób (Vicia faba) to roślina jednoroczna z rodziny bobowatych. Prawidłowa nazwa bobu to wyka bób. Obecnie na całym świecie jest uprawiany jako roślina warzywna. Nieznane jest miejsce pochodzenia bobu. Bób jest źródłem białka wysokowartościowego, żelaza, fosforu, magnezu, soli wapnia oraz witamin z grupy B. Wymaga lekko zasadowego lub obojętnego podłoża. Gleba powinna być ciężka o dużej pojemności wodnej. Odczyn gleby od lekko kwaśnego do obojętnego. Optymalna temperatura do wzrostu i rozwoju to od 18°C do 22°C. Ma niewielkie wymagania cieplne, wschody pojawiają się już w temperaturze około 4°C, siewki zaś znoszą przymrozki do -4°. Wykazuje dość duże zapotrzebowanie na wodę w szczególności po siewie, w okresie zawiązywania strąków i ich dorastania. Najistotniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym jest usuwanie chwastów. Pierwszy plon zbieramy na przełomie lipca i sierpnia. Ceniony jest również jako przedplon, ponieważ pozostawia stanowisko w bardzo dobrej strukturze.