Cebula siedmiolatka
Rabarbar ogrodowy
Czy warto stosować nawozy zielone?
Czas zasiewów wreszcie nastał
Nasiona arbuza
Arbuz – kawon - (Citrullus vulgaris) zyskuje wśród działkowców coraz większą popularność. Dzięki dużej zawartości wody jest idealną przekąską w ciepłe dni. Soczysty miąższ pozytywnie wpływa na serce i mięśnie oraz poprawia kondycję skóry i włosów. W naszej ofercie znajdują się nasiona arbuza zarówno z czerwonym jak i żółtym miąższem. Arbuzy uprawiamy pod osłonami - odmiana 'Rosario F1', jak również w otwartym gruncie.
Arbuz – kawon - (Citrullus vulgaris) uprawiany jest w Polsce na małą skalę, głównie przez amatorów. Ze względu na wysokie wymagania w stosunku do temperatury można go uprawiać w inspektach, pod osłonami z folii, a w gruncie tylko w okolicach nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru. Gleba powinna być żyzna, przewiewna, przepuszczalna i dobrze nagrzewająca się. Arbuz wymaga silnego nawożenia przed wysadzeniem i po, głównie w czasie wzrostu. Przygotowanie 4-5 liściowej rozsady wymaga 6-7 tygodni. Do uprawy w inspektach ciepłych nasiona wysiewa się wcześniej, w lutym do połowy marca, do uprawy gruntowej – w początku kwietnia, do doniczek o średnicy 6-7cm (wrażliwy na przesadzanie), w pomieszczeniach o temperaturze 22-24°C. Rozsadę do gruntu wysadza się w końcu maja lub na początku czerwca w rozstawie 1,5-1m, najlepiej w dołki zaprawione dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem. Kawonów nie tnie się przed zawiązaniem i wyrośnięciem owoców. Gdy zawiązki osiągną wielkość małego jabłka, pozostawia się 4-5 sztuk najrównomierniej rozmieszczonych na roślinie, po czym uszczykuje się wierzchołki pędów nad drugim liściem nad zawiązkiem. Usuwa się także u samej nasady wszystkie pędy nie owocujące, jeśli powodują zbytnie zagęszczenie. W inspekcie sadzi się po jednej roślinie w jednym oknie.