
Cebula siedmiolatka
Rabarbar ogrodowy
Czy warto stosować nawozy zielone?
Czas zasiewów wreszcie nastał
Rzepa (Brassica rapa L. subsp. rapa) - jako warzywo, jest u nas mało rozpowszechniona i uprawiana wyłącznie amatorsko. A zasługuje na uwagę, bo zgrubienie jej jest smaczne, soczyste i zawiera podstawowe witaminy oraz liczne sole mineralne. Rzepa, ze względu na krótki okres wegetacji, może być uprawiana jako przedplon, wysiewana wczesną wiosną i jako poplon z siewu w lipcu. Udaje się zasadniczo na każdej glebie, o dobrej strukturze i dość wilgotnej. Uprawiać ją należy w drugim lub trzecim roku po oborniku. Nasiona sieje się w rzędy co 20-25cm, po wzejściu konieczna jest przerywka co 8-10cm. Na obsiew 1 ara potrzeba 30-40 gramów nasion. Średni zbiór z 1 ara wynosi 80-150kg.