Cebula siedmiolatka
Rabarbar ogrodowy
Czy warto stosować nawozy zielone?
Czas zasiewów wreszcie nastał
Nasiona pietruszki
Pietruszka jest rośliną z rodziny selerowatych, cenioną ze względu na swoje aromatyczne i wyraziste korzenie oraz liście. To nieoceniony składnik zup, sosów czy sałatek. Posiada duże ilości witaminy C, K, E, wzmacnia układ odpornościowy i korzystnie wpływa na wygląd skóry. Nasz sklep internetowy oferuje dwie odmiany nasion pietruszki- korzeniowej oraz liściowej (naciowej). Są odmiany wczesne, jak np. pietruszka Cukrowa, średnio wczesne, średnio późne a także późne, które są lepsze w przechowywaniu.
Gatunek pietruszka korzeniowa należy do rodziny Baldaszkowate-Apiaceae.
Pietruszka uprawiana była już w starożytności jako roślina ozdobna, jadalna i lecznicza. Była to pietruszka naciowa. Pietruszka korzeniowa weszła do uprawy pod koniec XVI w. W dzikim stanie rośnie nad Morzem Śródziemnym, na skałach w sąsiedztwie źródeł.
Pietruszka jest wytrzymała na niskie temperatury. Można ją uprawiać z siewu późnojesiennego i bardzo wczesnego wiosennego. W stanie dojrzałości konsumpcyjnej późne odmiany zimują pod śniegiem lub lekkim przykryciem. Roślina jest natomiast wrażliwa na niedobór wody w glebie. Najlepsze do uprawy pietruszki są gleby żyzne, o dobrej kulturze, zasobne w części organiczne, zatrzymujące wodę. Pietruszka korzeniowa nie toleruje przesadzania. Uprawia się ją wyłącznie z siewu do gruntu na miejsce stałe.
Korzenie pietruszki zawierają cukry, białko, witaminę C, prowitaminę A, a liście karoten, witaminy z grupy B, cukry, białko i duże ilości witaminy C. We wszystkich częściach pietruszki znajdują się olejki eteryczne.